ODRŽAN 11. TURISTIČKI FORUM

27. septembra, na dan kada se obeležava Svetski dan turizma na Srebrnom jezeru u organizaciji Turističke organizacije Srbije održan je 11. Turistički forum Srbije
ODRŽAN 11. TURISTIČKI FORUM

Preko 50 lokalnih turističkih organizacija iz svih delova Srbije učestvovalo je na ovom Forumu gde im je domaćin bila Turistička organizacija Veliko Gradište.

Pozdravne reči učesnicima uputuli su: Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, Renata Pindžo, pomoćnica ministra trgovine turizma i telekomunikacija u Vladi RS, kao i Dragan Milić, predsednik Opštine Veliko Gradište. Velike emocije prisutnima je izvazvala posebna pozdravna video-poruka za sve učesnike Turističkog foruma Srbije koja došla je od strane Zuraba Pololikašvilija, generalnog sekretara Svetske turističke organizacije (UNWTO), koji je prisutnima čestitao Svetski dan turizma i poželeo uspešnu realizaciju Turističkog foruma Srbije, što predstavlja veliku čast za srpski turizam.


Forumom je dominirala tema: "Postkovid suočavanje sa odlivom kadrova iz turizma. Ljudski resursi kao međa između uspešnih i neuspešnih destinacija". Tom prilikom Geogi Genov, direktor HORES-a rekao je da hotelska industrija Srbije na početku izbijanja pandemije COVID-a 19 pred sebe postavila tri zadatka. Da se sačuvaju ljudi, odnosno zaposleni, da se sačuvaju hoteli i da sačuva sam biznis i konstatovao je da uprkos merama države, nažalost iz raznih razloga nisu sačuvani zaposleni. U HORES-u procenjuju da u 2020. godini 6.300 zaposlenih otišlo iz hotelske industrije, a oko 20.000 iz cele ugostiteljske industrije. Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor istakao da na Zlatiboru postoje veliki problemi kada su u pitanju kvalitetni kadrovi u ugostiteljstvu i to potkrepio podatkom da Srednja turističko ugostiteljska škola iz Čajetine u poslednje 4 godine nije upisala nijedno odeljenje konobara. Goran Kovačevaić, direktor hotela "Viceroy Kopanik" izjavio je da hotelijeri "pate" za radnom snagom i da je potrebno promeniti naš obrazovni sistem. Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacije Soko Banja konstatovao je da su kadrovi koji rade u lokalnim turističkim organizacijama "relativno skromni" i da su, ne retko, izbor zaposlenih u lokalnim turističkim organizacijama na nosiocima "političkih dresova", a njihov izbor su uglavnom ljudi koji imaju slabe veštine, slabo znanje i kvalifikacije, pa su slabi i rezultati i dodao: "Da kakvi su nam kadrovi u turizmu takav će nam biti razvoj, takvi će nam biti rezultati i takva će nam biti promocija Srbije i na domaćem i inostranom turističkom tržištu."

U toku Foruma održana je i radionica koja je bila posvećena takozvanom Story telling-u, a koja je imala za cilj da upozna predstavnike regionalnih i lokalnih turističkih organizacija kako da na što kreativniji, savremeniji i efektivniji način komuniciraju i promovišu svoju turističku ponudu.

Tokom foruma predstavljen je novi promotivni film pod nazivom "Biram Srbiju", koji možete pogledati putem sledećeg linka: https://www.facebook.com/118118978209277/posts/4601800333174430/

Turistički forum Srbije organizovan je uz poštovanje epidemioloških mera i preporuka Kriznog štaba, a uslov za učešće u ovom forumu bila je potvrda o vakcinaciji ili negativan antigenski test.

 
www.turizamsrbije.info