PRAZNIK CVEĆA I USKRŠNJI BAZAR U NOVOM BEČEJU
Svakog aprila meseca Novi Bečej oblači svoje najlepše haljine i proslavlja početak proleća
PRAZNIK CVEĆA I USKRŠNJI BAZAR U NOVOM BEČEJU Najlepši način da se nazdravi lepom i sunčanom vremenu jeste buket mirisnog cveća. Cvetne pijace su raj za oči i dušu. Prošetati kroz pijacu cveća znači uživati u predivnim bojama i mirisima. Svaki korak je poput novog otkrića, jer svaki prodavac ima svoj jedinstveni izbor cveća i način aranžiranja. Ovo je idealno mesto za sve koji vole da se izraze kroz cvet i poklone ga nekom posebnom. Na Novobečejskom Festivalu cveća našli su se prelepi cvetni aranžmani, saksijsko cveće u najlepšim bojama proleća, egzotično i začinsko bilje. Sajam su krasile i sadnice četinara i raznoraznog drvenastog bilja. I ove godine poseban štand je bio posvećen čupavim kaktusima koji su plenili svojom lepotom i neobičnošću. Velika posećenost sajma i zahtevi izlagača i kupaca da se uskoro ponovo organizuje ovaj festival, dovoljan su dokaz da je ova manifestacija izuzetno popularna u Novom Bečeju. Ove pijace su dobra prilika za one koji vole da ukrase svoj dom i baštu cvećem. Sveže cveće u domu stvara osećaj mira i sreće, a u kombinaciji sa adekvatnom dekoracijom, stvara se nezaboravna atmosfera. 
Ovog dvanaestog i trinaestog aprila, Novi Bečej je zablistao posebnim sjajem. Šarene tezge i ljubazni prodavci izložili su svoje najlepše “radove”. Uz iskren osmeh i poneki savet u vezi uzgoja cveća, prodavci se šale i sklapaju posebna prijateljstva sa kupcima, jer onaj koga jednom očara prelepa saksija ili cvetna dekoracija, sigurno se ponovo vraća na isti štand. Kako se u proleće mogu naći buketi raznog cveća, od tulipana, narcisa, ljiljana, do ruža, tako i njihova simbolika ima poseban značaj. Tulipani simbolizuju ljubav i vernost, ljiljani čistotu i nadu, narcisi ponovno rađanje a ruže uz dubok naklon, predstavljaju večnu ljubav. Kupovina prolećnih cvetnih aranžmana za nekog posebnog, pravi je način da se izrazite i pokažete ljubav. Šta god da je vaša motivacija da kupite cveće, prijatna šetnja novobečejskim centrom učiniće vaš dan posebnim. Veliki broj proizvođača cveća, sadnog i semenskog materijala, dekorativnih predmeta na temu cveća, uoči Vaskrsa, predstavilo je  svoj rad na rustičnim i prelepo dekorisanim tezgama. 

Svečanu notu ovom mirisnom festivalu dao je i Uskršnji bazar koji se već tradicionalno održava zajedno sa Festivalom cveća. Uskršnji bazar su krasili lepo upakovani proizvodi od čokolade, poput uskršnjih zečeva, pilića i jaja a lepo aranžirane korpice sa šarenim jajima ukrašene jestivim bojama i vezom, prosto mame svojom lepotom. Na bazaru posebno au uživali mališani. Opčinjeni vatrometom boja, zekama i malenim igračkama, kolačima i balonima, veselo su trčkarali među drvenim tezgama. Radost i sreća, mirisi i ukusi sveže čokolade i proleća, lepota cveća i praznične unikatne uskršnje đakonije učinili su ove festivalske  dane posebnim i nezaboravnim.
 
www.turizamsrbije.info