UPOZNAJTE RAŠKU
Raška, grad u Srbiji koji nosi ime stare srpske srednjovekovne države, nalazi se u jugozapadnom delu Srbije, na ušću reka Raške i Ibra

Kao naselje prvi put se pominje 1835. godine a konačno rešenje o osnivanju varoši doneo je knez Aleksandar Karađorđević 17. septembra 1845. godine. Današnja opština Raška, formirana je 1960. godine. 

Planine Kopaonik i Golija, topli izvori Jošaničke Banje, manastiri i crkve iz ranog srednjeg veka, među kojima se ističu manastiri Gradac, Končul, Stara i Nova Pavlica, brojne prirodne lepote i retkosti, čine Rašku nezaobilaznom za posete turista. U turističkoj ponudi opštine Raška se nalazi i spomen soba „Raška – ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915. godine“ koja predstavlja sećanje na održavanje sednica Vlade Kraljevine Srbije (ukupno 11) u periodu od 30. oktobra do 12. novembra 1915. godine. Jedan „kutak" spomen sobe posvećen je Milunki Savić, koja je proslavila ovaj deo Srbije u balkanskim i Prvom svetskom ratu u kome su osim reprinta njenih fotografija izložena njena odlikovanja kao i predmeti i uniforma u kojoj je ratovala. Milunki Savić posvećena je i memorijalna soba u Jošaničkoj Banji, otvorena 9. oktobra 2020. godine. Spomen soba je deo memorijalnog kompleksa koji je podignut 1995. godine u okviru koga se nalazi spomenik Milunki Savić u prirodnoj veličini. Multimedijalna postavka sačinjena je iz nekoliko segmenata: interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata, dva improvizovana vojna rova – srpski i austrougarski koji prikazuju uslove u kojima je Milunka ratovala i izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata. 

U podnožju Kopaonika, 24 km udaljena, nalazi se Jošanička Banja koja se ubraja među balneološka naselja sa najtoplijom vodom u Evropi, temperature 77°C. U banjskom kompleksu nalazi se banjsko kupatilo sa manjim bazenom, đakuzi kadom i osam manjih kada, staro kupatilo (hamam), blatno kupatilo, sauna i manji otvoreni bazen. 

Atrakcija za turiste je Semeteško jezero, koje je udaljeno od centra Kopaonika oko 16 km. Jezero ima oblik izduženog kruga prečnika oko 50 m i dubine oko 7 m. Karakteristika jezera je dva ploveća ostrva, odnosno busena, koji plutaju po površini. U mirnom okruženju možete isprobati specijalitete domaće kuhinje u restoranu pored jezera (preporučujemo pitu sa kopaoničkim borovnicama).

Raška je grad bogatog kulturno-umetničkog života. Materijalna i duhovna kultura izražena je kroz programe za decu, predavanja i tribine iz raznih oblasti kulture, nauke i umetnosti, izložbe, koncerte, književne i pozorišne programe koji tokom godine dovode brojnu publiku u Dom kulture i galeriju Centra za kulturu. U Raški se održavaju manifestacije koje godinama čuvaju tradiciju i kulturu: Dani kraljice Jelene, Raške duhovne svečanosti, Dani Milunke Savić, Vašar u Raški...

Raška tradicija počiva na neiscrpnom izvoru narodnog duha, autentičnog stvaralaštva, domaće radinosti, običaja i specifičnosti folklora. Dobrodošlica i zdravica prepoznatlјiv su simbol raščanskog gostoprimstva. Ljubitelji domaće hrane ne treba da propuste priliku da probaju: pogače, pite i proje, domaću pršutu, kajmak sa Golije, teletinu sa vrganjima i lisičarkama, jagnjetinu sa ražnja, pastrmku u Jošaničkoj Banji, pitu od borovnica sa Kopaonika.



Datum postavljanja na sajt: 29. 04. 2021 11:31:26