U TOM SOMBORU SVEGA IMA
Zelenila i mira, sira i vina, fijakera i konja, tamburaša i salaša … svega ima i to je istina

Zovu ga još Zelengrad i Ravangrad. To je mesto u kome su mnogi poznati umetnici pronašli svoj nadaleko poznati ravničarski mir: Laza Kostić, Milan Konjević, Petar Konjević, Sava Stojkov, Zvonko Bogdan su samo neki od njih. Danas njegovo ime po svetu prenose Nikola Jokić i Filip Krajinović.


Neki ga bez lažne skromnosti zovu i „malom Firencom“ pre svega zbog velikog broja talentovanih umetnika koji su se rodil ili boravili i radili u njemu. Mnogi od njih svojim u delima prezentuju čari Sombora, stare salaše i šarena polja vojvođanske ravnice.

Sombor je grad bogate kulturne baštine i čuvar tradicije. U starom jezgru grada nalazi se niz ahitektonski značajnih zgrada: Gradska kuća, Župni dvor, Preparandija, Istorijski arhiv, Crkva Svetog Đorđa, Srpska čitaonica, Zgrada Bačko-Bodroške županije… 

Nadaleko je poznat po svom zelenilu, a naročito po bođošima koji su doneseni iz doline Misisipija još davne 1903. godine. Sa svoja 4 parka, 18.000 stabala i  121 km dužine drvoreda Sombor sa punim pravom nosi epitet jednog od najzelenijih gradova Evrope. Somborci su posebno ponosni na svoj fijaker, opevan u pesmama, koji i danas čuva šarm prošlosti i tiho luta gradom. Malo je poznato da je Sombor još davne 1885. godine dobio pravilnik o fijakerskoj službi i da je sedamdestih godina prošlog veka po brojnosti fijakera bio prvi u Srednjoj Evropi.


Na blago ustalasanoj ravnici somborskog atara se nalazi 16 salašarskih naselja koji čuvaju sećanja na prošlost. Prvi pisani podaci o salašima u okolini Sombora datiraju iz tridesetih godina 16. veka.  A na salašu se vredi odmarati i uživati uz pesme i tamburaše u đakonijama, vinu i naravno siru. Somborski sir su još u 19. veku odnosili trgovci na pijace svih većih gradova tadašnje Austro-Ugarske, a jeo se i na Bečkom dvoru. U prošlosti, tajnu pripremanja somborskog sira domaćice su prenosile snajama kako bi se  sačuvala porodična tajna. Danas, on je jedini priznati sir sa prostora bivše Jugoslavije od Svetske mlekarske organizacije kao autohtoni sir.


U neposrednoj blizini Sombora nalaze se Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“, Bezdan i Bački Monoštor, ali o njima neki drugi put! A do tada Somborci nam poručuju: 

"U tom Somboru svega na volju;

Ko kroz njega jednom prođe,

Taj će opet da nam dođe!"



Datum postavljanja na sajt: 12. 11. 2021 08:39:15