STARA PLANINA
Zbog prirodnih lepota od kojih zastaje dah poznata je i kao "lepotica" među planinama

Stara planina je druga po visini planina naše zemlje i predstavlja prirodnu granica sa Bugarskom. Poznata još i pod nazivom planina Balkan što na persijskom jeziku znači "onaj koji se uzdiže i ide u visine". Po njoj je čitavo Balkansko poluostrvo dobilo ime. 


Ovaj dragulj prirode poslednjih godina sve više privlači turiste i iz godinu u godinu je sve posećenija. Na Staroj planini se nalazi najmlađi ali i najperspektivniji ski centar naše zemlje. Za ljubitelje skijaških sportova na raspolaganju je 13km odlično uređenih staza, različitih težina, za skijaše svih kategorija. Staze su povezane žičarama a u sistem staza izvozi prva izgrađena gondola u Srbiji. Za one najmlađe tu je i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom. Nadmorska visina na kojoj se nalazi ski centar je od 1.100 do 1.900m. Na planini gotovo punih pet meseci u godini ima snega, ali i pored toga ski centar je opremljen sistemom za veštačko osnežavanje. 


Pored same gondole nalazi se hotel "Stara planina", a nedaleko odatle je Planinarski dom "Midžor" i hotel "Babin zub", ispod istoimene stene.

 U selima podno Stare planine brojna seoska domaćinstva nude smeštaj i domaću organsku hranu proizvedenu od lokalnih namirnica. 

Kada zimsku idilu zamene topliji dani budi se priroda i poseban svet. Ono po čemu se Stara planina izdvaja je pre svega netaknuta priroda u predelima koji ostavljaju bez daha, veliki broj vodopada, planinske reke sa brojnim slapovima sa kristalno čistom vodom koja se može piti. Izuzetne su i neobične stene, bujna vegetacija i raznovrstan životinjski svet. Stara planina je 1997.godine proglašena parkom prirode i predstavlja najveće zaštićeno područje u Srbiji sa preko 1000 vrsta biljaka, preko 200 vrsta ptica i 116 vrsta leptira. Turisti mogu uživati u šetnji, jahanju konja, osvajanju planinskih vrhova, planinarenju, brdskom biciklizmu. 

Na putu do Stare planine nezaobilaznu stanicu turista predstavlja crkva Svete Bogorodice, Manastir Svete Trojice i svojevrsna prirodna atrakcija vodopad Bigar. 




Datum postavljanja na sajt: 01. 12. 2021 12:05:58