VODOPADI STARE PLANINE
Vodopadi Stare planine su turistička atrakcije koju iz godinu u godinu sve više otkrivaju brojni turisti i ljubitelji prirode

Vodopad Pilj – Piljski vodopad, Topli do

Vodopad Pilj ili Piljski vodopad nalazi se na 4 km udaljenosti od sela Topli Do. Ovo staroplaninsko selo od Pirota je udaljeno 33km. Visina vodopada je 64 metara i ubraja se u najviše vodopade Srbije. Naziv Piljskog vodopada potiče od planinskog vrha Pilj, u čijem podnožju se i  nalazi, na visini od 1.467 m n.v. Vodopad čine dve kaskade Gornji Pilj - niža kaskada i Donji Pilj - viša kaskada. Ova impozantna prirodna atrakcija, otkrivena je tek 2002.godine, zbog nepristupačnog i šumovitog predela u kome se nalazi, a danas se svrstava u obavezno mesto  za posetu svih ljubitelja prirode i paninara.




Vodopad Čungulj, Topli do

Vodopad Čungulj  ili Čunguljski skok, nalazi se na Toplodolskoj reci, nedaleko od sela Topli Do. Visine je 43 metara što ga svrstava u kategoriju najviših vodopada u Srbiji. Naziv je dobio po planinskom vrhu Čungulj, u čijem se podnožju i nalazi, na visini od 1.400 mnv. Prirodna celina u kojoj je  smešten vodopad Čungulj odlikuje se  netaknutom  i gustom šumom pa i put do vodopada zahteva spremnost i planinskog vodiča ili prisustvo  dobrog poznavaoca ovog dela Stare planine.




Kaluđerski vodopad, Topli do

Kaluđerski vodopad  ili Kaluđerski skok spada u grupu  kaskadnih  vodopada. Nalazi  se na Kaluđerskoj reci od koje dalje, sa pritokama, nastaje Toplodolska reka. Zvanična izmerena visina ovog vodopada je 232 metara, što ga svrstava u najviši vodopad u Srbiji. Sastoji od dvadesetak kaskada, različite veličine koje počinju na visini od 1.554 m.n.v (najniža kaskada na visini od 1.322 m.n.v.) koje i čine jedinstvenost Kaluđerskog vodopada. Smešten je ispod najvišeg vrha Stare planine (Midžor 2.169 m) u nepristupačnom predelu, pa je za njegov obilazak potrebno planinarsko iskustvo i pratnja iskusnih vodiča ili poznavaoca Stare planine .




Vodopad Tupavica, Dojkinci

Nalazi se u jednom od najlepših predela parka prirode Stara planina. Lako je dostupan, od putа udаljen 50 metаrа i jedan je od najpristupačnijih staroplaninskih vodopada. Visine je 15 metara i sigurno je najfotografisaniji vodopad na Staroj planini. Od sela Dojkinci, tačnije od poslednjeg objekta u selu, planinarskog doma Dojkinci, udaljen je 4,5 km. Put do vodopada atarskim (šumskim putem) obeležen je pešačkom signalizacijom i uz uživanje u prizorima nestvarne lepote Stare planine bez većih napora se stiže do njega. Preporučuje se obilazak vodopada Tupavica i dalje ulaz u strogi rezervat Arbinje isključivo peške ili planinskim biciklom.




Vodopad Tri kladenca, Dojkinci

Vodopad Tri kladenca smešten je  u  rezervatu prirode „Arbinje“- Stara planina - pa se naziva i Arbinjski vodopad. Nalazi se na Dojkinačkoj reci, na visini od 1.750 m n.v. Put do ovog vodopada vodi iz sela Dojkinci , najpre do najpoznatijeg vodopada Stare planine  Tupavica pa dalje kroz rezervat Arbinje. Sam rezervat je najpoznatiji po najlepšom šumom smrče ne samo na Staroj planini već i u Srbiji. Vodopad Tri kladenca dobro je sakriven u šumi Stare planine i iako ne spada u grupu visokih vodopada , s obzirom na ambijent u kome se nalazi, smatra se vrlo atraktivnim lokalitetom.




Koprenski vodopad

Koprenski vodopad  nalazi se na Staroj planini  ispod vrha Kopren,na nadmorskoj visini od 1.800 metara, što ga svrstava u vodopad koji  se nalazi  na najvećoj  nadmorskoj visini. Visina vodopada je 103 metara i to je drugi, najviši vodopad u Srbiji. Vodopad se nalazi na rečici Dubidžin potok u jedinstvenom ambijentu Stare planine, za čiji obilazak je potrebna pratnja planinarskog vodiča ili dobrog poznavaoca ovog dela terena  Stare planine. Jedinstvenost Koprenskog vodopada ogleda su činjenici da je ovo drugi najviši vodopad u Srbiji kao i prirodni ambijent u kome se nalazi.






Datum postavljanja na sajt: 23. 07. 2022 06:54:54