ANKETA O STRANIM TURISTIMA U REPUBLICI SRBIJI
U okviru projekta Razvoj efikasnog i održivog statističkog sistema Republički zavod za statistiku objavio je pregled rezultata Ankete
ANKETA O STRANIM TURISTIMA U REPUBLICI SRBIJI Glavni cilj statističke Ankete o stranim turistima u Republici Srbiji 2021. godine je da se prikupe podaci o tražnji dolaznog turizma i da se daju procene o karakteristikama stranih turista, njihovim putovanjima i njihovoj potrošnji u Srbiji. Podaci su prikupljani od juna do septembra 2021. godine. U okviru ankete ispitano je 5.000 stranih turista koji su  boravili u hotelima, privatnom smeštaju, pansionima i hostelima, u glavnim administrativnim centrima, banjama, na planinama, drugim turističkim odredištima i drugim mestima. Intervjui su obavljeni u 114 hotela, 51 hostelu/pansionu i u 25 privatnih smeštajnih objekata.
Anketa nam kaže da prosečni strani turista:
- U Srbiji provede 5,64 noći;
- Ima između 25 i 44 godine (60% ispitanika);
- Fakultetski je obrazovan (više od 50% ispitanika);
- Zaposlen je (85% ispitanika);
- Uglavnom putuje sam (41%) ili sa supružnikom/partnerom (30%);
- Živi u domaćinstvu čiji su ukupni prihodi 1001 i 3000 evra (53% ispitanika);
- Prosečno dnevno tokom boravka u Srbiji potroši 89,72 evra.
Među stranim turistima koji su u period sproveđenja ankete posetili Srbiju, 64% je već ranije posetilo našu zemlju, dok je 36% u Srbiji bilo prvi put. Oni koji dolaze iz okolnih zemalja bili su bolje upoznati sa srpskom ponudom (samo je 10% njih bilo u Srbiji prvi put), dok je među turistima iz Azije, 79% svih turista bilo u Srbiji prvi put. Glavni razlog za posetu bio je posao, koji je motivisao 36% svih stranih turista. Drugi najvažniji razlog je bio odmor (28%). Među onima koji su došli u Srbiju radi odmora, “razgledanje” je razlog za  63% turista, posle čega dolazi priroda (38%), gastronomija (33%), vikend-putovanja (32%), zabava i festivali (25%).
Za većinu stranih turista, glavni izvor informacija o Srbiji pre putovanja bio je Internet (53%), posle čega dolazi raniji boravak (25%) i preporuke od strane rodbine i prijatelja (19%). Osim toga, 22% nije imalo potrebu ni za kakvim informacijama. Interesantno je da su turisti koji su informacije prikupili preko interneta uglavnom su posećivali sajtove putničkih agencija koje rade onlajn (55%) i vebsajtove smeštajnih objekata (44%), ali su se takođe oslanjali i na informacije sa društvenih mreža (31%), različitih internetskih foruma ili putnih blogova (25%) i turističkih organizacija u Srbiji, bilo da je u pitanju nacionalna organizacija i/ili lokalne turističke organizacije (21%).
Glavno prevozno sredstvo do Srbije bio automobil, koji je koristilo 48% svih stranih turista. Oko 46% svih stranih turista došlo je u Srbiju avionom, 5% autobusom, dok je 1% na svom putu u Srbiju koristio druga prevozna sredstva (npr. motor, voz ili ostalo).
Što se tiče usluga u okviru smeštaja, 61% stranih turista je imalo uslugu „noćenja sa doručkom“, 24% nije imalo nikakav obrok u okviru usluga vezanih za smeštaj, 8% je imalo „polupansion“, 7% „pun pansion“, a 1% je imao uslugu tipa „ol-inkluziv“.
Od aktivnosti koji su strani turisti upražnjavali u Srbiji izdvajaju se odlazak u restorane (75%), posle čega dolazi obilazak grada (53%), šoping (28%) i noćni provod (21%).
Anketa obuhvata i obeležja stranih turista prema zemljama porekla koje su podeljene u 4 grupe i to: zemlje okruženja, ostale zemlje Evrope, zemlje iz Amerike, Okeanije i Afrike i zemlje Azije.
S obzirom da se anketa sprovodila tokom pandiemije jedan njen deo je posvećen uticaju COVID-19 na izbor Srbije kao putnog odredišta.


Pogledajte kompletne rezultate Ankete
 
www.turizamsrbije.info