DOŽIVI BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJU ČAROLIJU NA ULICAMA NOVOG SADA
Novosadske ulice sijaju prazničnim sjajem, gradom odjekuju pesme sa raspevane božićne jelke, a vruće kuvano vino poigrava se čulima mirisa i ukusa svakog ko se nađe u blizini malih drvenih kućica na glavnom trgu
DOŽIVI BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJU ČAROLIJU NA ULICAMA NOVOG SADA Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, Srpsko narodno pozorište, Kulturni centar Novog Sada, kao i brojne druge kulturne ustanove i institucije nalaze se na listi lokacija koje će učiniti doček ovog 31. decembra i 13. januara 2023. godine posebnim i na prikladan način zatvoriti godinu titule Evropske prestonice kulture.Od 31. decembra pa do 12. januara, Srpsko narodno pozorište priprema bogat kulturno-umetnički program u okviru događaja "Pozorišne novogodišnje priče". Ovaj događaj će biti otvoren popularnom Rok operom, a narednih dana publiku očekuju i koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane ,"Stanislav Binički", Džez opera, Bal pod maskama, veliki Božićni koncert, kao i prvi novogodišnji pozorišni bazar. Ljubitelje zabave na otvorenom 31. decembra 2022. godine u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave očekuju zvuci dobro poznatog britanskog tria ,"Kosheen", čuveni sastav "Stereo MC’s", popularni vokalni sastav "Perpetuum Jazzile", kao i jedan od omiljenih di-džejeva berlinskih klubova, di-džej "Biesmans". Ukoliko ste veći ljubitelji domaće muzičke scene, na Dočeku vas očekuju i domaći alternativni bendovi Repetitor, Obojeni program, Monohrom i mnogi drugi.


Dobra zabava se nastavlja i 13. januara na dočeku Nove godine po julijanskom kalendaru kada ćete na različitim lokacijama moći da uživate u spektaklu koji je pripremila fondacija "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" kao događaj kojim se i zvanično zatvara titularna godina. Jedan od najvećih džez pijanista današnjice Tigran Hamasian vas očekuje u Gradskoj koncertnoj dvorani, holandska muzička diva Sevdaliza će vas zabavljati u Srpskom narodnom pozorištu, kao i ovogodišnja srpska predstavnica na Evroviziji Konstrakta zajedno sa bendom Zemlja gruva, Tijana Bogićević i brojni drugi.Ni oni koji Novu godinu vole da provedu na drugačiji način, neće biti uskraćeni za dobar program, jer sve ljubitelje kulture i nauke očekuju tri izložbe posvećene velikim imenima srpske nauke. "Teslina svetlosna galerija" na Petrovaradinskoj tvrđavi i u Podgrađu će zasijati u znak sećanja na jednog od najvećih pronalazača i naučnika u istoriji, Nikolu Teslu, dok će inspirativna izložba ,"Vreme i vaseljena", posvećena velikom naučniku Milutinu Milankoviću, biti u prostorijama Studija M.


Život i dostignuća Mileve Marić Ajnštajn proslaviće se u Muzeju grada Novog Sada izložbom pod nazivom "Mileva: mi smo stena" kojom će biti dočarani različiti elementi biografije ove znamenite žene. Ova nesvakidašnja izložba predstavlja spoj kreativne upotrebe najmodernijih tehnologija, novih medija, ali i klasičnog umetničkog jezika. Postavka "Mileva" na autentičan način upoznaje posetioce sa životnom pričom žene koja je istovremeno bila vrsna matematičarka, marginalizovana naučnica, požrtvovana majka, kao i supruga jednog od najvećih svetskih umova, Alberta Ajnštajna.
Pored bogatog božićno-novogodišnjeg umetničkog programa, ne zaboravite ni na brojne događaje kojima možete upotpuniti vašu posetu Novom Sadu. Isprobajte brojne poslastice na Trgu slobode u okviru božićnog vašara "Novosadski Zimzolend" koji možete posetiti do 28. decembra, kao i na platou ispred tržnog centra Promenada na božićnom marketu "Božićna čarolija" koji se održava do 10. januara. U Dunavskom parku vas i ove godine očekuje magično klizalište "Ledena šuma", jedna od omiljenih zimskih manifestacija kako među mlađom, tako i među starijom populacijom. Rekreativce 24. decembra na Fruškoj gori očekuje poslednja trka u godini "Winter Trail Race", a ljubitelji domaćih proizvoda 23. decembra mogu nešto za sebe pronaći na "Novosadskom noćnom bazaru", na kom će se po poslednji put u 2022. godini moći probati domaće poslastice i kupiti lokalni artikli.

Iskoristite ovaj period da iskusite Zimsku fantaziju Novog Sada i osetite čari božićno-novogodišnje čarolije. 

                                                                                                                                                 Fotografije: A. Milutinović i V. Veličković

 
www.turizamsrbije.info