OVO JE GODINA TURISTIČKOG USPEHA I SJAJNIH REZULTATA
Tatjana Matic, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija govori o rezultatima i aktivnostima ministarstva koji se odnose na naš turizam


e-TN: Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija ste od 28. oktobra 2020. godine kada ste položili zakletvu u Narodnoj skupštini. U nepune dve godine Vašeg „ministrovanja“ prvo se desila pandemija Korona virusa, pa zatim „Ukrajinska kriza“. Verovatno niste ni sanjali da će se tako nešto dogoditi?

Prethodne dve godine obeležila je pandemija virusa Kovid-19, ali uprkos tome, Vlada Republike Srbije je postigla značajne rezultate. Pokazali smo visok nivo posvećenosti kroz različite mere podrške kao što su subvencionisanja i pružanja bespovratnih sredstava privrednicima i ugostiteljima. Samo prošle godine, Vlada Republike Srbije opredelila je skoro 5,4 milijarde dinara pomoći za ovaj sektor. Period pandemije jeste bio izazovan, i zato sam još više ponosna na rezultate koje smo postigli u okviru Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kada je reč o trenutnoj situaciji na istoku Evrope, državni vrh će učiniti sve kako bi nastavio da štiti interese naših građana i, prevashodno, kako biočuvao životni standard stanovništva.

e-TN: Nadam se da ćete se složiti sa mojom konstatacijom da se naš turizam polako oporavlja od pandemije?

Uprkos velikim izazovima, naš turistički sektor je počeo da se oporavlja već prošle godine. Oborili smo rekord deviznog priliva od turizma iz 2019. godine. On je 2021. iznosio milijardu i 596 miliona evra. Srbiju je prošle godine posetilo preko dva i po miliona turista, a Mokra Gora je svrstana u jedno od najlepših sela na svetu. Pandemija je doprinela razvijanju ruralnog turizma koji je sada potreba na globalnom nivou. Nastavićemo da pratimo taj trend. Naša zemlja zaista ima mnogo toga da ponudi.

e-TN: Ukrajinska kriza je već sada postavila nove izazove kada su u pitanju kako domaća tako i inostrana putovanja?

Kada je reč o aktuelnim događanjima na istoku Evrope i njihovom uticaju na trenutne i buduće turističke trendove u Srbiji, vrlo je teško i nezahvalno prognozirati. Iako je broj rezervacija smeštaja nešto manji, kada govorimo o turistima koji dolaze sa istoka Evrope, za sada ne primećujemo veće poremećaje na ukupnom turističkom tržištu, što potvrđuje i dinamika turističkog prometa. Uprkos krizi na istoku Evrope, očekujemo velike uspehe i ove godine.

e-TN: Pred nama je letnja turistička sezona. Kakva su vaša očekivanja?

U prvih pet meseci 2022. evidentiran je porast od 70.8% u ukupnom broju dolazaka turista u odnosu na isti period prošle godine. Porast od 38,4% su ostvarili domaći državljani, dok se u broju dolazaka stranih državljana beleži rast od 156,2%. Već sada možemo da kažemo da smo ostvarili značajne uspehe i opravdali očekivanja koja smo postavili krajem prošle godine. Nesumnjivo, 2022. biće godina turističkog uspeha i sjajnih rezultata te se veoma radujemo predstojećoj letnjoj sezoni.

e-TN: U kojoj meri je naš turizam digitalizovan i šta je još potrebno uraditi po tom pitanju?

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sistematično sprovodi digitalizaciju kao nacionalni strateški cilj Vlade Republike Srbije i jedan od sedam prioriteta razvoja Evropske unije. U martu prošle godine, potpisali smo Sporazum o obrazovanju Zajedničkog tela za realizaciju aktivnosti u oblasti digitalizacije turističke ponude Republike Srbije sa Ministarstvom kulture i informisanja. Ovaj Sporazum intenzivira saradnju na zaštiti i promociji našeg nasleđa i savremenog stvaralaštva, uvažavanje kulture kroz turizam i unapređenje kvaliteta digitalnih turističkih sadržaja. Naša tradicija, kultura i nasleđe su neiscrpni potencijali ukupnog razvoja. Kvalitetni turistički proizvodi utiču na povećanje broja turista, kao i na imidž naše zemlje u svetu. U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija 2021. godine pokrenuli smo kapitalni projekat „Digitalizacija turističke ponude Republike Srbije“. Njime uspostavljamo nacionalnu digitalnu platformu koja će sadržati informacije o svim turistički značajnim lokalitetima i manifestacijama, kao i opremu za uspostavljanje lokalnih računarskih mreža za obezbeđivanje brzog pristupa interneta posetiocima turističkih lokaliteta. Ova Platforma omogućiće korisnicima da brzo, lako i informisano odlučuju o posetama određenim lokalitetima ili manifestacijama. 

Takođe, formiramo i Registar turističkih lokaliteta i manifestacija u saradnji sa lokalnim samoupravama, turističkim organizacijama i ostalim akterima u turizmu. U istom okviru, izrađujemo digitalni sadržaj koji će predstaviti turističke kapacitete Republike Srbije u skladu sa potrebama savremenog turiste. Platforma će omogućiti i uspostavljanje nacionalnog portala za pružanje detaljnih informacija o smeštaju i rezervacijama. Kako bismo unapredili kvalitet i dostupnost naših turističkih usluga, razvijamo veb platformu i mobilnu aplikaciju pod nazivom "Staze Srbije" uz podršku Planinarskog saveza Srbije i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija. Ova platforma će pružiti osnovne podatke o stazama, lokacije i fotografije staza u Srbiji, kao i druge važne informacije namenjene ljubiteljima šetnje i planinarenja. Digitalizacija u turizmu veoma je značajna i od nje svi imaju određenu korist, od ruralnih domaćinstava koja žele svoj originalni način života i proizvode da predstave svetu do turista iz drugih krajeva sveta koji žele da otkriju Srbiju.

e-TN: Od početka ove godine Republički zavod za statistiku dobija podatke na mesečnom nivou o ukupnom broju ostvarenih dolazaka i noćenja turista od centralnog informacionog sistema u turizmu i ugostiteljstvu e-Turiste koji se nalazi u vašem resornom ministarstvu. Na taj način prekinute su statističke vremenske serije kojim se kvantitativno meri napredak, stagnacija ili nazadovanje našeg turizma. Imajući u vidu da su sada zvanični podaci o turističkom prometu oni koje objavi vaše ministarstvo, a ne neko nezavisno telo da li imamo razloga da sumnjamo u tačnost podataka?

Zakonom o zvaničnoj statistici i Programom zvanične statistike u periodu od 2021. do 2025. godine, propisano je da Republički zavod za statistiku primarno prikuplja i distribuira zvanične statističke podatke. U skladu sa Planom zvanične statistike za 2022. godinu koji je sastavni deo Uredbe o utvrđivanju plana zvanične statistike za 2022. godinu, propisano je da se podaci o turističkom prometu objavljuju na osnovu statističke obrade podataka preuzetih iz administrativnog izvora, centralnog informacionog sistema u ugostiteljstvu i turizmu – e-Turista. S tim u vezi, Republički zavod za statistiku je i dalje nadležan za davanje podataka koje objavljuje na mesečnom nivou, dok Ministarstvo može da pruži iste podatke u realnom vremenu. S obzirom na to da Ministarstvo i Zavod koriste istu bazu, podaci su identični i jednako relevantni.

e-TN: Na neki način slična je i situacija sa podacima koje objavljuje Narodna banka Srbije o deviznom prilivu od turizma. Tako smo imali paradoks da je devizni priliv od turizma u 2021. godini kada smo imali ekspanziju Korona virusa i kada je turizam praktično bio "mrtav" tri meseca bio veći za oko 200 miliona evra nego u rekordnoj za srpski turizam 2019. godini. Pre neki dan ste naveli da je devizni priliv od turizma u prva tri meseca ove godine bio veći za 43,5% u odnosu na isti period 2021. godine. Kako to komentarišete?

Zahvaljujući brojnim merama podrške turističkoj privredi, stalnim unapređenjem turističke ponude, proizvoda i usluga, kao i intenzivnim marketinškim aktivnostima tokom 2021. godine, poslovanje privrednih subjekata je poboljšano, a porasla je i tražnja u turizmu. Zbog toga smo zabeležili stabilizaciju turističkih kretanja tokom 2021. u odnosu na 2020. godinu. Kao što sam Vam već rekla, devizni priliv od turizma prošle godine iznosio je milijardu i 596 miliona evra, što je porast od 47,2% u odnosu na 2020. godinu, a u odnosu na 2019. godinu, kada je devizni priliv bio milijardu i 436 miliona evra, porast od 11,1%. Kada je reč o tekućoj, 2022. godini, tokom prva tri meseca devizni priliv od turizma porastao je za 43,5% u odnosu na prethodnu godinu. Ovi podaci pokazuju da ove godine možemo očekivati znatno bolje rezultate. Takođe, promocija Srbije kao turističke destinacije trajala je i u vreme pandemije, što je u velikoj meri doprinelo da se Srbija, prema časopisu Traveler, svrsta među top 22 zemlje koje treba posetiti.

e-TN: Može se reći da su maj mesec obeležili Vaše aktivnosti na polju međunarodne saradnje kada je turizam u pitanju. Imali ste brojne susrete sa Vašim kolegama iz Regiona. Da li je nešto dogovoreno?

Maj mesec prvo je obeležilo putovanje u Republiku Albaniju. Tokom dvodnevne posete Tirani sastala sam se sa ministarkom turizma i životne sredine Republike Albanije Mirelom Kumbaro Furki i učestvovala sam na Ministarskoj konferenciji Zapadnog Balkana „Uklanjanje barijera za održivi razvoj turizma“. Tom prilikom, zajedno sa kolegama iz regiona, istakli smo značaj inicijative "Otvoreni Balkan" za jačanje saradnje između zemalja u regionu. Nakon toga, u Beogradu je održan sastanak sa ministrom turizma Republike Grčke Vasilisom Kikiljasom, sa kojim smo razgovarali o unapređenju saradnje u oblasti turizma. Tom prilikom saglasili smo se da bi otvaranje kancelarije Turističke organizacije Srbije u Atini doprinelo boljoj promociji srpskog turizma u Grčkoj. Takođe, pred kraj meseca maja, Beograd je posetio i ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore, Goran Đurović. Na sastanku smo se saglasili da je potrebno osmisliti i kreirati zajedničke turističke proizvode na kojima će se dalje razvijati saradnja između Republike Srbije i Crne Gore.

e-TN: Najavljuje se i održavanje još jednog Sajma turizma u ovoj godini?

Sajam hrane i vina, kao rezultat inicijative "Otvoreni Balkan" biće održan ovog septembra u Beogradu. Ova manifestacija biće prvi događaj koji organizujemo u saradnji sa Republikom Albanijom i Severnom Makedonijom na osnovu Memoranduma o razumevanju u oblasti turizma koji je upravo potpisan na Samitu Otvorenog Balkana u Ohridu. Želimo da naše tri zemlje predstavimo svetu u novom izdanju Zapadnog Balkana, kao destinacije poželjne za turiste sa svih strana sveta.


Datum postavljanja na sajt: 05. 07. 2022 10:15:06