MUZEJ BANJSKOG LEČENJA
Ovaj jedinstveni muzej nalazi se u Vrnjačkoj Banji na Trgu kulture, koji deo banjske promenade.

Muzej banjskog lečenja je odeljenje Muzeja nauke i tehnike iz Beograda i nastao je kao plod saradnje Muzeja i opštine Vrnjačka Banja. Obilaskom stalne izložbe čiji je autor dr. Jelena Jovanović Simić, kustos Muzeja nauke i tehnike  upoznaćete se sa svim aspektima boravka i lečenja u Vrnjačkoj Banji. Saznaćete kakva su bila iskustava i osećanja ljudi koji su tokom 20. veka dolazili u Banju radi lečenja, oporavka i odmora. Dobićete odgovore na pitanja na koji su način doputovali, gde su stanovali tokom svog boravka, šta su jeli, kako su se odmarili i zabavljali. Videćete i kakav je hemijski sastav mineralnih voda i način na koji se one koristile. Izložbom se dočarava duh i atmosfera Vrnjačke Banje, koja je u periodu između dva svetska rata često bila najposećenije mesto u Kraljevini Jugoslavije. Ona istovremeno predstavlja i mali omaž zaslužnim banjskim lekarima.
Važno je naglasiti da je akcenat izložbe stavljen na period prve polovine 20. veka iako je predstavljen istorijski razvoj Banje od 19. veka pa do danas.
Muzej banjskog lečenjaIzložba obuhvata šest međusobno povezanih tematskih celina: Dobrodošli u Vrnjačku Banju, Izbor stana i prvi lekarski pregled, Banjski lekari, Mineralne vode, Ishrana u Banji i Život u Banji i svaka je zanimljiva na svoj način.
Radno vreme „Muzeja banjskog lečenja“ je od 10:00-16:00h (svim danima, osim ponedeljkom) i ulaz je slobodan.


Datum postavljanja na sajt: 04. 03. 2020 21:43:56