RAJAC RAJ NA ZEMLJI
Pitomi pejzaži s jasno obeleženim stazama za hodanje i vožnju bicikla, prirodna lepota šuma i proplanaka, rečica i potočića, jama i pećina, kao i kulturno-istorijski spomenici i atraktivne manifestacije, učinili su da na ovaj dragulj Valjevskih planina preko cele godine dolaze sportisti, turisti, đaci i ljubitelji seoskog turizma

Rajac je zapravo ime za vrh i visoravan na planini Suvobor na 848 metara nadmorske visine, koju karakteriše biogeografska raznovrsnost. Preovlađuju šume bukve, hrasta, breze, jasena i cera, a u najvišoj zoni se nalaze četinari, jela i bor. Od životinjskih vrsta mogu se videti fazani, srndaći, lisice, divlje svinje i zečevi.

Šetnja po pitomim, predivnim proplancima ispresecanim potocima i rečicama, te livade sa planinskom travom nezaboravan su doživljaj. Zbog dobro pozicioniranih putokaza i info tabli boravak planinara, biciklista, letača i ljubitelja seoskog turizma zaista je udoban i bezbedan. Skoro svakog petka, subote i nedelje organizuju se planinarske akcije, pa se može reći da od 52 vikenda, na Rajcu se planinari bar 40 puta u toku godine.

Na ovu prirodnu lepoticu dolaze i speleolozi i ljubitelji jama i pećina, jer ih na teritoriji Rajca ima dosta, a najpoznatija je Rajačka pećina, ukupne dužine kanala 286 metara. Avanturistički obilazak bajkovitih pećina s podzemnim vodama koje protiču kroz pećinske dvorane i formiraju podzemne vodopade i jezerca je impresivan. Najveća dvorana visoka 15 metara, široka sedam do 10 metara i duga impozantnih 30 metara.

Zbog velikog broja ugodno vetrovitih dana tokom godine Rajac se smatra i vrlo privlačnim mestom za poletanje paraglajdera. Nagrada za hrabrost letenja u tandemu je čudesan pogled odozgo na drveće i šume koje se smanjuju na veličinu bonsaija, crvene krovove seoskih kuća i sićušne traktoriste. Sve u svemu, jedno fascinantno iskustvo tišine u oblacima, dodira vetra i ljuljuškanja na vazdušnim strujama. Po lepom vremenu poletalište na Rajcu se šareni od raznobojnih paraglajdera pristiglih iz cele Srbije. 

Rajac je idealna lokacija za aktivan odmor, ima toliko toga da se vidi i doživi da ko jednom dođe, uvek se ponovo vraća. Seoski turizam je razvijen, urađene su detaljne mape biciklističkih staza, jedan broj poljoprivrednih proizvođača orijentisao se na proizvodnju organske hrane, pa u šetnji kroz pitome pejzaže ove dobroćudne planine mogu da se degustiraju izvrstan kajmak, sir i med, na koje su lokalni domaćini vrlo ponosni.

Čist vazduh i hodanje po mirisnim livadama garantuju dobar san i osveženje duha i tela, pa nije ništa neobično što ljubitelji prirode ovde dolaze toliko često da će vam slučajni prolaznik na nekoj od mnogobrojnih staza zdravlja očas posla objasniti gde se nalazi najbliže polje nane ili kako najbrže da stignete do Rajačke pećine.

Zbog bistrog vazduha i autentične lepote nedirnute prirode, protkane šumarcima i livadama prepunim poljskog cveća i lekovitog bilja, stari putopisci su Rajac, najatraktivniju planinu na zapadu Srbije, nazivali rajem na zemlji.

Tekst i fotografije: Vladimir Ivanović


Datum postavljanja na sajt: 16. 11. 2020 17:04:25