RAJAC RAJ NA ZEMLJI
Pitomi pejzaži s jasno obeleženim stazama za hodanje i vožnju bicikla, prirodna lepota šuma i proplanaka, rečica i potočića, jama i pećina, kao i kulturno-istorijski spomenici i atraktivne manifestacije, učinili su da na ovaj dragulj Valjevskih planina preko cele godine dolaze sportisti, turisti, đaci i ljubitelji seoskog turizma

Rajac je zapravo ime za vrh i visoravan na planini Suvobor na 848 metara nadmorske visine, koju karakteriše biogeografska raznovrsnost. Preovlađuju šume bukve, hrasta, breze, jasena i cera, a u najvišoj zoni se nalaze četinari, jela i bor. Od životinjskih vrsta mogu se videti fazani, srndaći, lisice, divlje svinje i zečevi.

Šetnja po pitomim, predivnim proplancima ispresecanim potocima i rečicama, te livade sa planinskom travom nezaboravan su doživljaj. Zbog dobro pozicioniranih putokaza i info tabli boravak planinara, biciklista, letača i ljubitelja seoskog turizma zaista je udoban i bezbedan. Skoro svakog petka, subote i nedelje organizuju se planinarske akcije, pa se može reći da od 52 vikenda, na Rajcu se planinari bar 40 puta u toku godine.

Na ovu prirodnu lepoticu dolaze i speleolozi i ljubitelji jama i pećina, jer ih na teritoriji Rajca ima dosta, a najpoznatija je Rajačka pećina, ukupne dužine kanala 286 metara. Avanturistički obilazak bajkovitih pećina s podzemnim vodama koje protiču kroz pećinske dvorane i formiraju podzemne vodopade i jezerca je impresivan. Najveća dvorana visoka 15 metara, široka sedam do 10 metara i duga impozantnih 30 metara.