ZLATIBOR – DESTINACIJA ZA SVE GENERACIJE
Godina za turizam nepovoljna, a u njoj turistička poseta odlična. To je učinak protekle glavne sezone na Zlatiboru, najposećenijoj planini Srbije, koja s pravom nosi epitet lidera medju planinskim centrima i veoma razvijene turističke destinacije

Poznato je da je Zlatibor planina izuzetne lepote prema kojoj je priroda bila više nego darežljiva. Okitila ju je talasastim visoravnima, mirisnim livadama, borovim šumama, prošarala potocima i bistrim izvorima. Pored opuštajućeg dejstva živopisnih pejzaža, Zlatibor je blagotvoran i u terapeutskom smislu. Od davnina je poznato da je zlatiborski vazduh poseban I lekovit, što je bio razlog da planina dobije status vazdušne banje koji ponosno nosi duže od 120 godina.. Idealnih 1.000 metara nadmorske visine, umerena klima i izuzetno prijatan ambijent učinili su da Zlatibor bude poznat kao planina pogodna za odmor, oporavak i lečenje, mesto za potpun predah od brzog tempa i briga urbane svakodnevice. Sa jedne strane pruža uživanje u potpunom miru i tišini, a sa druge u samom turističkom centru na raspolaganju su različiti turistički sadržaji, koji mogu zadovoljiti I najzahtevnije turiste.

Iako po mnogo čemu specifična i nesvakidašnja, minula letnja sezona na Zlatiboru obeležena je obaranjem rekorda u posećenosti. Zlatibor je tokom letnjih meseci bio najposećeniji planinski centar Srbije, a zlatiborski spomenik prirode Stopića pećinu od početka godine posetilo je više od 100.000 turista, što je apsolutni record od otvaranja pećine za posete. 

Prirodne blagodeti razlog su da Zlatibor i predstojeće zime bude pravi izbor za sve ljubitelje skijanja i odmora na planini. A mnogobrojni sadržaji koji su na raspolaganju turistima učiniće da zimski boravak na Zlatiboru bude ispunjen zabavom I avanturom. 

Mnoge pogodnosti i povoljne cene, novi i postojeći sadržaji – glavne su odlike predstojeće turističke sezone na najposećenijoj planini Srbije. Jednoj od retkih turističkih destinacija u širem okruženju koja se može pohvaliti da je gostima dostupna čitave godine te da svojom letnjom i zimskom sezonom, kao i velikim brojem seminara, kongresa, rekreativnih nastava u vansezoni, na godišnjem nivou ostvaruje odličnu popunjenost smeštajnih kapaciteta.

Postalo je nepisano pravilo da Zlatibor pred svaku sezonu goste dočeka novim turističkim sadržajima, pa ta praksa neće izostati ni pred nastupajuću zimu. Kraljev trg u centru planine u potpunosti je rekonstruisan, jezero očišćeno i ispunjeno čistom izvorskom vodom. Turističko središte planine bogatije je za nove sportske sadržaje, trim staze, teretane na otvorenom koje su na raspolaganju svim gostima potpuno besplatno.U sezoni koja je pred nama očekuje se otvaranje ‘’Gold gondole’’, koja će sa svojih devet kilometara dužine, vožnjom putnika u modernim kabinama sa impresivnim pogledom iz vazduha, povezivati centar Zlatibora sa Tornikom, najvišim vrhom planine. 

Već nekoliko meseci veliku pažnju turista na Zlatiboru privlači novootvoreni “El Paso City”, poznatiji kao Kaubojski grad, koji je otvoren na Vodicama, 14 km udaljenim od centra Zlatibora. Grad u vestern stilu je retka atrakcija koja spaja dve kulture – s jedne strane reke je američki grad, a sa druge srpsko selo. Pored ovog tematskog grada na Vodicama, veliki broj posetilaca u samom centru planine privlače Dino park i Avantura park sa mnoštvom sadržaja, kako za najmlađe tako i za starije. Dino i Avantura park će svoju ponudu  prilagoditi zimskoj sezoni, pa će tako u oba zabavna parka biti skijališta, sankališta i ski školice. 

Svim ljubitelji zimskih sportova na raspolaganju će biti deset kilometra skijaških staza na Torniku, a kao i prethodnih godina u funkciji će biti skijalište na Obudovici sa velikim brojem ski škola za decu i početnike. Na nekoliko lokacija u  turističkom mestu za najmlađe posetioce Zlatibora biće pripremljena sankališta za nezaboravnu zabavu na snegu. 

Za one koji odluče da jesenji i zimski odmor provedu na Zlatiboru hotelijeri su pripremili posebne pogodnosti, tako da se u hotelima visoke kategorije mogu odmarati po nešto povoljnijim uslovima. Popusti se ostvaruju za rane rezervacije, a gostima su na raspolaganju i brojni promo paketi. Smeštaj je moguće rezervisati i u nekom od mnogobrojnih vila, apartmana I kuća za odmor. Očuvana prirodna sredina, zdrava hrana, čista voda, ljubazni domaćini doprinose da gostima posebno budu zanimljiva zlatiborska sela, pa su seoska domaćinstva idealna za takvu vrstu odmora. 

Sa Zlatibora se redovno organizuju izleti po okolini, tako da je boravak na ovoj planini moguće iskoristiti i za posetu jedinstvenom Muzeju na otvorenom „Staro selo“u Sirogojnu, atraktivnom vodopadu u Gostilju, spomeniku prirode Stopića pećini, Šarganskoj osmici, planinama Zlataru i Tari... 

Uživanju i odmoru na Zlatiboru pogoduje i to što su domaćini nadaleko poznati po gostoprimstvu, a planina po jedinstvenim gastronomskim specijalitetima – najboljoj pršuti, jagnjetini, komplet lepinji… – što boravak ovde dodatno čini posebnim i nezaboravnim. 



Datum postavljanja na sajt: 21. 11. 2020 09:59:15