ČARAPE IZ MUZEJA
One mogu biti od vune, pamuka, najlona, poliestera, svile i raznih drugih materijala. Boje se, šaraju i izrađuju različitim tehnikama. Mogu biti: nazuvice, sokne, dokolenice, natkolenice, hulahopke, sa čipkama, sa gaćicama, halterima… Krasi ih jedan naziv po kome su svima poznate – čarape. Nose ih i odrasli i deca, i muško i žensko, greju stopala, modni su detalj, cepaju se i paraju obično u nezgodnom trenutku.

Svi ih imaju, pa čak i jedan muzej, i to kod nas u Srbiji. Ova jedinstvena zbirka dvopređnih čarapa nalazi se u Zavičajnom muzeju Knjaževca i broji preko 600 pari ovih jedinstvenih čarapa, koje su  izrađene krajem 19. i početkom 20. veka. 

Dvopređne vunene čarape najlepši su deo narodne nošnje knjaževačkog kraja. Pletu se sa pet igala i svaki par je unikat. Ukrašene su ornamentima, uzetim iz prirode: cvećem, lišćem, zvezdama, pticama. Etnografska zbirka dvopređnih vunenih čarapa proglašena je 1965. godine spomenikom kulture Srbije.

Replike dvopređnih čarapa Timoka, koje se i dan  danas izrađuju u Knjaževcu, Protokol Vlade Srbije stavio je na listu poklona za strane diplomate.


Datum postavljanja na sajt: 07. 12. 2019 10:55:10