MANASTIRSKA RIZNICA RAŠKE
Minuli vekovi ostavili su Raški bogato kulturno-istorijsko nasleđe, manastire i crkve iz ranog srednjeg veka, koji predstavljaju bisere srpske srednjevekovne arhitekture i umetnosti – manastiri Gradac, Stara i Nova Pavlica i Končul

Manastir Gradac

Manastir Gradac (XIII vek) zadužbina je srpske kraljice Jelene, žene kralja Uroša I. Nalazi se na padinama planine Golije, 21 km udaljen od Raške. Manastirski kompleks čine građevine: Velika Bogorodičina crkva, manji hram Svetog Nikole, trpezarija sa kuhinjom, konaci i ekonomske zgrade. Manastirska crkva sadrži sva bitna obeležja raških hramova, sa elementima gotike. Lepota slikarstva koje je samo u fragmetima sačuvano posebno se može videti u prelepoj sceni Rođenja Hristovog. U hramu je kraljica Jelena sahranjena 1314. godine.

Manastir Končul

Manastir Končul, poznat pod imenom Nikoljača, nalazi se na levoj obali reke Ibar, nedaleko od Raške. Po predanju osnovao ga je Stefan Nemanja oko 1175. godine. Prvi put se pominje u Studeničkom tipiku između 1207. i 1215. godine. Najveći uspon doživeo je u vreme kralja Milutina (XIV vek) kada je bio sedište novoustanovljene končulske episkopije. Manastir je opustošen i srušen u austrijsko - turskom ratu 1689. godine. Obnovljen je 1861. godine. U njemu je zamonašen sveti arhiepiskop Danilo II.


Manastir Stara Pavlica