VIDIKOVCI ZLATARA
Sa Zlatara se pužaju neverovatni pogledi koji će vam sigurno ispuniti oči i dušu

VIDIKOVAC SAVINA STOLICA - Zlatarsko jezero

Vidikovac  Savina stolica, nalazi se na samom rubu sela Debelja, na obali Zlatarskog jezera. Sa njega se pruža pogled na tirkiznu boju vode u kojoj se ogledaju nebo i rastinje i tako stvaraju pravo prirodno remek delo. Sam vidikovac napravljen je od kamena i drveta tako da se ulapa u ovaj  ambijent i pruža fantastičan pogled na Zlatarsko jezero i obronke Zlatara.

Po predanju, vidikovac je dobio ime po našem najvećem prosvetitelju Svetom Savi, koji je kako priča kaže, na svom proputovanju po Starom Vlahu , seo na  stenu  na visu Srdjevica da se odmori  i uživa u pogledu na Uvac. Tokom 60-ih godina prošlog veka, izgradnjom brane na Uvcu stvoreno je Zlatarsko jezero, ali na obali Uvca postavljanjem vidikovca na ovom mestu i dalje živi legenda o putovanju Svetog Save ovim krajem.


VIDIKOVAC MOLITVA - Kanjon Uvca

Specijalno mesto u turističkoj ponudi ovog dela Srbije zauzima kanjon reke Uvac, koji sa svojim okomitim stranama i čudesnim vodenim meandriranjem u obliku osmice, beloglavi supovi, koji krstare nebom, predstavljaju jedinstveni  adrenalinski doživljaj. Okolina kanjona je mahom kamenita i obrasla niskom travom. Na desnoj obali je brdo Molitva 1247m nadmorske visine, na kom se nalazi jedan od najboljih vidikovaca. Da bi se od kampa stiglo do vrha Molitve, odakle puca savršen pogled na meandre Uvca, treba oko dva sata hoda. Dok pešačite uzbrdo iznad Vas po nebu krstare beloglavi supovi. Visinska razlika između najniže i najviše tačke na stazi je 100 metara ali zbog uvala između brda ukupan uspon je četiri puta veći.









VIDIKOVAC VELIKI VRH - Kanjon Uvca

U kanjonu Uvca , iznad prelepe Ledene pećine, nalazi se još jedan, verovatno najlepši vidikovac u Srbiji- Veliki vrh (Ledeni vidikovac). Smešten je tačno preko puta vidikovca i istoimenog brda Molitva, tako da ovaj najatraktivniji deo kanjona  možete videti sa obe strane reke. Ovaj vidikovac se nalazi na visini od 1180 m i svakako  nije slučajno da fotografije snimljene na ovom mestu obilaze svet i polaku postaju prepoznatljivi  turistički  brend Srbije. Impresije koje pruža ovo mesto se jednostavno ne mogu opisati. Moraju se videti I doživeti!



VIDIKOVAC HODŽINA STENA - Limska dolina

Vidikovac Hodžina Stena se nalazi iznad naselja Voćnjak, i udaljen je oko 2 kilometra od magistralnog puta na Zebinovcu, na izlazu iz Nove Varoši. Izgrađen je na 1100 metara nadmorske visine pruža prelep pogled na panoramu grada i Limsku dolinu. Kao i većina lokacija u ovom kraju, ime se vezuje za neku priču.  Ovoga puta to je priča o hodži koji je na ovom mestu ispustio pogaču,  koju je želeo da pojede, da se okrepi i odmori na ovom mestu.

Vidikovac je pored prelepog pogleda i vrlo atraktivan  za  selfi spot  te je posebno zanimljiv za mlade i njihovo fotografisanje. 



Fotografije: Aleksandar Bubanja i Aleksandar Milić






Datum postavljanja na sajt: 10. 12. 2021 11:23:39