MUZEJ "ŽERAVICA"
Sve je počelo krajem sedamdesetih godina prošlog veka od ideje Milivoja Žeravice (1931-2009) da nabavi traktor Fordson 10-20 HP iz 1924. godine kakav je imao njegov otac Milorad (1909-1968), među prvima na selu, i uz koji je on odrastao

Imati traktor u selu je to vreme bila prava retkost i svojevrsna atrakcija. Sasvim slučajno je od prijatelja saznao da u okolini Kragujevca postoji takav traktor. Otišao je da ga pogleda i iznenadio se kada je tamo zatekao nekoliko sličnih traktora iz tog vremena. Tog momenta je došao na ideju da ih sve otkupi i tako na neki način spase nestajanja sa ovih prostora.

U početku je bila mala zbirka od nekoliko traktora, privremeno smeštenih u jednoj staroj šupi.


Do nivoa ugledne zbirke, jedinstvene u našoj zemlji, doveo ju je njegov sin Čedomir. U celosti je prikupljena na domaćem tlu, u čemu je još jedna njena vrednost.

U vidu stalne postavke, prikupljeni traktori su izloženi javnosti 1991. godine u namenski izgrađenom objektu. Centralno mesto u kolekciji zauzima najstariji sačuvani traktor u Srbiji i široj regiji, američki "Hart-Parr 30" iz 1920. godine. Slede brojni primerci iz međuratnog perioda, proizvedeni u evropskim i američkim fabrikama.


U muzeju postoji oko 10.000 eksponata, među kojima su kolekcije traktora, parnih mašina, stacionarnih motora, pratećih poljoprivrednih mašina i alata, a tu su i kolekcije automobila, motocikala, radio, TV i foto aparata, alata starih zanata… Sve to zajedno prati tri veka istorijskih tehnoloških promena u svim sferama života. Pored toga sadrži deo etno postavke, sa starim zanatima, kao i veću kolekciju starih radio i fotografskih aparata.


Muzej "Žeravica" se nalazi u Novom Miloševu, nedaleko od Novog Bečeja.


Datum postavljanja na sajt: 29. 12. 2021 12:08:19