GONDOLA BRZEĆE-MALI KARAMAN
Gondola Brzeće-Mali Karaman predstavlja najznačajniji segment turističke ponude opštine Brus i ujedno najveći projekat vezan za turizam u Rasinskom okrugu

Gondola predstavlja veliki potencijal za razvoj ne samo bruske opštine, nego celog regiona koji gravitira prema Kopaoniku,najznačajnijem zimskom turističkom centru u Srbiji. Gondola je zvanično otvorena 12. februara 2021 godine, a investitor je JP "Skijališta Srbije". 


Gondolska žičara je ukupne dužine od 3741 m i savladava visinsku razliku od 843 m. Ima 28 stubnih mesta i 74 najmodernije kabine .Kapacitet gondole iznosi 1600 osoba na sat pri brzini od 6 m/s, sa mogućnošću proširenja na maksimalnih 2400 osoba na sat. Vreme putovanja ovom trasom je 12,5 minuta. 

Gondola će doprineti procvatu turizma kako u Brzeću tako i u Brusu. Procenjuje se da će gondola privući veliki broj turista i zaljubljenika u Kopaonik u samo Brzeće i Brus. Zato se sa pravom može očekivati mnogo veći broj ostvarenih noćenja nego prethodnih sezona. Inače, Brzeće sa svojom hotelskom infrastrukturom i kućama za odmor broji 5000 ležajeva, a u planirano je do 2025. godine da taj broj naraste na 10 000. 


Zbog izuzetne nadmorske visine i prirodnih uslova Brzeće je u letnjem periodu omiljeno stecište sportista i jedno od najpopunjenijih turističkih mesta u Srbiji. Sa najmodernijom gondolom turistička ponuda se upotpunjuje i Brzeće svrstava u red primamljivijih turističkih destinacija. Sa izgradnjom gondole pojavljuje se i sve veći broj domaćih i stranih investitora koji su zainteresovani za ulaganje u brusku opštinu i Brzeće. Očigledno je da će gondola Brzeće-Mali Karaman značajno doprineti daljem razvoju ne samo opštine Brus već i razvoju celog Rasinskog okruga.




Datum postavljanja na sajt: 19. 03. 2022 09:14:54