TRAGOM MODERNIH VITEZOVA OD SEDLA I MAMUZA
Stvori mi biće koje će biti lagano i brzo poput tebe, verno, plemenito i snažno i koje će na svojim leđima nositi čoveka" - prema legendi, bile su to reči koje je Bog pri stvaranju sveta uputio vetru, nakon čega je stvorio konja

Tradicionalna turističko-sportska manifestacija ¨Ljubičevske konjičke igre¨ od 1964. održava se svake godine prve sedmice odnosno vikenda u septembru. Na prekretnici leta i jeseni, Požarevac i njegova okolina postaju centar konjičkog sporta i konjičkih veština. U gradu vlada pravo karnevalsko raspoloženje, sastaju se moderni vitezovi, ljudi od sedla i mamuza. Zajašu svoje četvoronoge lepotane i podele megdan na požarevačkom hipodromu.


Tako je svake godine, pa biće i ove 2023. kada će se igre održati od  01. do 03 septembra.  Biće to šest decenija Ljubičevskih konjičkih igara, 60. po redu – malo  li je, Srbijo, pa i celi svete?  Presedan je bila 1988. godina, Igre su tada odložene za početak oktobra zbog pojave gripa među konjima.

Ljubičevske konjičke počivaju na tradiciji ergele Ljubičevo koja je jedna od najstarijih ergela u Srbiji.  „Oaza mira i tišine", kako česti posetioci nazivaju ergelu, osnovao je knjaz Miloš Obrenović davne 1853. i "na pašnjacima kraj Velike Morave uzgajao najbolje konje, a u stoletnim hrastovim šumama pripremao svinje za Beč i Peštu“. Ergela danas posetiocima omogućava organizovano razgledanje, istorijat i prikaz detalja Ljubičevskog višeboja, vožnju fijakerom, upoznavanje i razgledanje trofejne sale.

Sadržaj Igara bi mogao grubo da se podeli na ono što se događa  drugog i trećeg dana  tokom trajanja igara na požarevačkom hipodromu i na sve što Igrama prethodi. Niz  pratećih manifestacija  se održava na centralnom gradskom trgu i ustanovama u gradu. Organizuju se koncerti estradnih umetnika i grupa različitih muzičkih pravaca, folklornih ansambala, predstave, izložbe, požarevački karneval, sportski događaji, književne večeri... 


Prvog dana Igara, u prepodnevnin časovima, na požarevačkom Hipodromu se održava izložba konja.  Otvaranje Igara počinje svečanim defileom centralnim gradskim ulicama. Defiluju konjanici-učesnici Igara, kostimirani likovi požarevačke istorije u fijakerima, legionari iz Viminacijuma, najmlađi članovi Konjičkog društva »Knez Mihailo«. Uz dizanje zastave Igara, najbolji u Ljubičevskom višeboju iz prethodne godine, polaže zakletvu  da će se  časno i pošteno boriti, nadmetati i sportski ponašati za vreme Igara, ujednio predaje sablju kao simbol vitezova, predsedniku Organizacionog odbora Igara koji će narednom vitezu koji pobedi, predati na čuvanje do narednih Igara. Rečima »Ljubičevske konjičke igre mogu da počnu« ugledne ličnosti  Srbije svečano otvaraju igre. Nakon toga sledi veliki vatromet, dok su kasni večernji sati »rezervisani« su za zabavu gledalaca i posetilaca svečanog defila Igara, kada se organizuje koncert jednog ili više estradnih umetnika.


Sportski deo Igara, za pojedine postioce najatraktivniji, izvodi se drugog i trećeg dana na hipodromu. Program obuhvata: Ljubičevski višeboj, voltižovaje dece, daljinsko jahanje, utakmicu u preslakanju prepona, galopske i kasačke trke. Ljubičevski višeboj je po originalnosti, lepoti i dinamičnosti  jedinstveno nadmetenje hrabrih momaka na odabranim konjima u pet tradicionalnih disciplina: Gađanje topuzom, Gađanje strelom, Kurirsko jahanje, Gađanje kopljem i Seča sabljom. U svakoj od disciplina takmičari osvajaju bodove, a poseban sudijski žiri za pobednika proglašava takmičara sa najviše osvojenih bodova. Učesnici višeboja su samo takmičari sa teritorije opštine Požarevac, koji su lični vlasnici konja ili korisnici konja Konjičkog društva “Knez Mihailo“ i drugih odgajivača. 

A u nedelju u smiraj dana, umesto čestitke prelepe dame, viteška pobednička ruka višeboja prima svetlucavi pehar, plašt i sablju.  Sablja je unikatna, posebno skovana za viteza Ljubičevskih igara i svaki novi pobednik višeboja dobija je od svog prethodnika i s ponosom je čuva do sledećih Ljubičevskih konjičkih igara. Sablja ima ugraviran viteški moto: "Ne vadi me bez povoda – ne vraćaj me bez časti". 

Od 2007. godine  Odbor Ljubičevskih konjičkih igara i grad Požarevac našim najzaslužnijim ličnostima, onima koji budu ostvarivali vanserijske rezultate dodeljuje titulu počasni vitez od Ljubičeva. U cilju očuvanja i jačanja srpske kulturne baštine, brendiranja Ljubičevskog višeboja koji je jedinstven u svetu, od 2016. godine Ljubičevske konjičke igre se organizuju pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije koji je ujedno i počasni predsednik Organizacionog odbora ove manifestacije.


Turistička organizacija Požarevca kao nosilac marketing koncepcije Igara, odnosno celokupne organizacije istih, zajedno sa gradom, ergelom Ljubičevo i Konjičkim društvom »Knez Mihailo«  nastoji da iz godine u godinu dovede što veći broj takmičara i posetilaca iz evropskih zemalja. Ona promoviše Igre, ne samo zbog sportskog sadržaja, već kao jednu multidisciplinarnu manifestaciju koja uključuje veoma značajan segment ukupne turističke ponude Požarevca. Za Ljubičevske konjičke igre  slobodno može reći da su jedna jasna i jedinstvenа mаnifestаcijа nаšeg vremenа I da su pravi brend grada Požarevca.


Tekst: Isidora Pavlović Baldić

Fotografije: Turistička organizacija Grada Požarevca






Datum postavljanja na sajt: 15. 08. 2023 09:11:16