SRBIJA I MAĐARSKA JAĆAJU TURISTIČKU SARADNJU

Turistička organizacija Srbije i Mađarska turistička agencija su u Budimpešti zaključile dugoročni sporazum o saradnji

Cilj navedenog sporazuma je unapređenje  odnosa dveju zemalja u oblasti turizma, kao  i isticanje ekonomskog, kulturnog i društvenog značaja turizma.

Prema sporazumu, dve nacionalne turističke organizacije će se na dalekim i važnim tržištima, kao što su između ostalih Kina i Rusija, predstavljati zajedničkim turističkim programima i ponudama. To konkretno znači da će Srbija i Mađarska kreirati novi, zajednički turistički proizvod koji će obuhvatati destinacije sa obe strane državne granice, te tako biti primamljiviji za turiste iz dalekih zemalja i konkurentniji na svetskom turističkom tržištu. Pored toga, Srbija i Mađarska će međusobno promovisati svoje turističke ponude i zajednički učestvovati u studijskim putovanjima organizovanim za medije i predstavnike iz turističke industrije. Nakon zaključenog sporazuma, strane će pomagati jedna drugoj u razmeni iskustava i podržavati prekogranične inicijative i projekte.

Memorandum o razumevanju, takođe ima za cilj i jačanje dobrih srpsko-mađarskih odnosa u oblasti turizma i turističke razmene. U 2019. godini Srbija je zabeležila  48.000 posetilaca iz Mađarske koji su ostvarili skoro 90.000 noćenja, po čemu su bili 14. najbrojniji posetioci u Srbiji. Sa druge strane, pandemija virusa Kovid-19 dodatno je učvrstila ionako dobre srpsko-mađarske odnose u oblasti turizma, na šta ukazuju podaci iz mađarske Nacionalne baze podataka u turizmu,  prema kojima su srpski turisti bili osmi po redu po broju ostvarenih poseta u 2020. godini. Srpskim turistima su najzanimljiviji bili pogranični gradovi, poput Segedina, te kupališta, kao što su Morahalom, Mako i Đula. Prošle godine su u Segedinu i okolini srpski turisti bili drugi najbrojniji, odmah iza rumunskih, baš kao i u Đuli i okolini.

Sporazum o saradnji potpisali su Marija Labović, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Srbije, i Laslo Kenjid, zamenik generalnog direktora Mađarske turističke agencije.

Povratak na prethodnu stranu