MUZEJ NIKOLE TESLE
Nikola Tesla - čovek van svog vremena. U njegovoj ostavštini danas se traže rešenja za sve probleme u kojima se nalazi čovečanstvo. Buduće generacije će u njegovom delu videti inspiraciju za dalji razvoj tehnologije. Njemu je posvećen jedinstveni muzej koji se nalazi u Beogradu

Muzej Nikole Tesle osnovan je davne 1952, godine i bio je prvi tehnički muzej u tadašnjoj Jugoslaviji. Ovaj muzej od svog osnivanja čuva i prenosi uspomenu na život i rad velikog naučnika i pronalazača Nikole Tesle. U muzejskom zdanju se čuva celokupna Teslina ostavština (knjige, časopisi, lični predmeti i obimna arhiva) a publici se prezentuje putem stalne postavke i čestih gostujućih izložbi. Stalna postavka je modernizovana 2016. uvođenjem elemenata savremene tehnologije. 

Na stalnoj postavci posetioci mogu videti preko 200 eksponata koju su raspoređeni u nekoliko celina. U okviru prve celine posetioci mogu saznati nešto o poreklu Nikole Tesle i njegovom školovanju dok se u okviru druge celine nalaze njegovi lični predmeti koje je koristio tokom života. U trećoj celini smeštena je urna u kojoj se nalazi posmrtni pepeo čuvenog naučnika a u četvrtoj je prikazana istorija elektriciteta. U okviru pete celine posetioci mogu videti čuveni Teslin kalem kao i još nekoliko interesantnih modela i maketa koje ukazuju na Teslinu inovativnost dok istovremeno bude radoznalost svih posetilaca. U okviru poslednje celine nalazi se još nekoliko maketa a ujedno je u ovom prostoru smešten interaktivni ekran većih dimenzija preko koga posetioci mogu da istraže misli velikog Tesle. Ovaj prostor namenjen je i za posetu virtuelnom svetu Nikole Tesle pomoću uređaja za virtuelnu realnost tj. 3D seta.

Uporedo sa posetama iz našeg regiona, i posetioci iz inostranstva su pokazali  izuzetno veliko interesovanje za ovaj muzej pa tako i broj poseta raste iz godine u godinu. Tokom prošle godine muzej je posetilo više od 147.000 posetilaca.



Tekst: Ivana Ćirić, kustos muzeja i Željko Milinković

Fotografije: Arhiva muzeja


Datum postavljanja na sajt: 30. 06. 2020 13:11:13