ŠUMARICE - NAJLEPŠI DEO KRAGUJEVCA
Šumarice I Spomen park "Kragujevacki oktobar", mesto su sećanja na oktobarske žrtve, ali i najposecenije kragujevacko izletište u kojem se nalaze brojni sportsko-rekreativni sadržaji



Spomen park "Kragujevački oktobar" u okviru kojeg se nalaze Spomenik streljanim đacima i profesorima i Muzej "21. oktobar" je omiljeno odredište đačkih ekskurzija, ali i svih turista koji dolaze u Kragujevac.

Muzej „21. oktobar“ je najposećeniji muzej u Kragujevcu. Poslednjih godina postavku u ovoj ustanovi kulture svake godine vidi preko 30.000 turista uglavnom iz Srbije.


Na teritoriji Memorijalnog parka nalazi se 30 masovnih grobnica od kojih je 10 obeleženo umetnički oblikovanim spomenicima. Tri se nalaze u okolini: Maršiću, Ilićevu i Grošnici, čiji su žitelji masovno streljani, 19. oktobra 1941. godine. Upravo iz tog razloga Muzej "21. oktobar" je izgrađen od crvene cigle koja je simbol prolivene krvi nevinih žrtava i nema prozore već 33 kupole koje simbolizuju bezizlaznost situacije u kojoj su se žitelji ovog dela Srbije našli i njihovih pogleda poslednji put uprtih u nebo. Ima ih 33 zato što se na teritoriji grada nalaze 33 grobnice streljanih.

U kompleksu Spomen parka nalazi se Jezero Šumarice. Dužina jezera je 1,5 km, široko je oko 180 metara dok je prosečna dubina oko 3 metra i prostire se na oko 14 hektara. Do jezera se dolazi magistralnim putem Kragujevac - Gornji Milanovac. Tokom letnjih meseci veliki broj posetilaca boravi na jezeru u Šumaricama, koje mnogi nazivaju "kragujevačkim morem". Ima lepo uređenu plažu. U prelepom prirodnom okruženju, nadomak grada, pruža odlične mogućnosti za odmor i rekreaciju, stoni tenis, odbojku na pesku itd. Bogato je ribljim fondom i jedno od omiljenih mesta pecaroša.



U borovoj šumi iznad jezera u Šumaricama, na površini od 800 m2, pored obale i uređene plaže nalzi se Avantura park. Za posetioce je obezbeđena profesionalna oprema, slična alpinističkoj. U okviru Avantura parka izgrađen je "Agility" poligon za decu. Postavljena je maketa dinosaurusa Parasaurolofusa dužine oko 4 metra i visine 2,4 metra. Dinosaurus otvara i zatvara usta, ispušta „autentične“ zvuke, pomera glavu, prednje noge i rep. Posetioci mogu da koriste i zip lajn dužine oko 200 metara.


Vredi posetiti i Botaničku baštu i Akvarijum "Kragujevac" koji je prvi javni slatkovodni akvarijum u Srbiji. U Botaničkoj bašti posebno je interesantan je "Lavirint" u kojem se nalaze relikti i endemične vrste dok se u Akvarijumu može videti bogata kolekcija slatkovodnih organizama naše zemlje i Balkanskog poluostrva, Evrope, Azije, Afrike, Amerike i Australije, živi svet umerenih i tropskih područja. Akvarijum ima i kolekciju morskih organizama, prikaz koralnih grebena kao najosetljivijih ekosistema svetskog mora.




Osim navedenih sadržaja, na teritoriji Šumarica postoje i druge mogućnosti za aktivan odmor, kao što su plivanje (na otvorenim i zatvorenim bazenima i jezeru) i biciklizam. Kroz Šumarice prolazi obeležena srednje teška biciklistička ruta (105) duga 43 km (Kragujevac - manastir Drača – Rogojevac – Kutlovo – Grbice – Šljivovac – Kragujevac). Vreme trajanja ove ture je oko 4 sata i 30 minuta.


U svakom slučaju, Šumarice su razlog dolaska brojnih turista, ali i mesto na kojem možete da upoznate istoriju grada i ispunite slobodno vreme zanimljivim sadržajima. Ukoliko Kragujevčane pitate šta treba obavezno posetiti – oni će vam svakako reći da su to Šumarice!


Tekst: Snežana Milisavljević

Fotografije: Jovan Živanović i Zoran Lazarević



Datum postavljanja na sajt: 30. 09. 2022 18:58:32