ZAVOJSKO JEZERO - VRATA KA NETAKNUTOJ PRIRODI
Srbija se može pohvaliti mnogim prirodnim lepotama, ali Zavojsko jezero definitivno se ističe kao jedan od najlepših predela u ovom delu Balkana

Ovo jezero pripada Opštini Pirot, na oko 17 km severno od grada Pirota. Nalazi se na Staroj planini, u delu zvanom Visok, na srednjem delu toka reke Visočice.
Na mestu sadašnjeg Zavojskog jezera, nekada bilo je smešteno selo Zavoj. Oko 1 500 meštana su svoj život vodili skromno i bezbrižno, sve do čuvene februarske noći koja im je promenila život iz korena. Kako se zima stišavala a temperatura naglo povećavala došlo je do naglog otapanja snega, što je dovelo do pokretanja klizišta pravo u reku.  Čuvena noć koju će starosedeoci dugo pamtili  desila se između 23. i 24. Februara 1963. Godine. Nije bilo žrtava, a meštani su se raselili i formirali naselje bliže Pirotu, nazvavši ga Novi Zavoj, da bi celo selo u potpunosti nestalo pod vodom Zavojskog jezera izgradnjom brane krajem osamdesetih godina prošlog veka.

Postoji dokumentarni film iz koji nosi naziv „Izveštaj iz sela Zavoj“. Film traje oko petnaest minuta i prikazuje dramatične scene, kada je reka Visočica poplavila čitavo selo Zavoj, odnosno prikazuje početak nastanka Zavojskog jezera.

Površina jezera je oko 5,5 kvadratna kilometra, a najveća izmerena dubina jezera, iznosi 70 metara. Dužine je 17 km  i širine do 300 metаrа. Odlikuje se velikom čistoćom i prozirnošću vode koja leti dostiže temperaturu oko 24 stepeni.

Zavojsko jezero je omiljeno kod pecaroša. Od ribljih vrsta prisutne su: šaran, som, štuka, deverika, bodorka, uklija, grgeč, klen i pastrmka. Zanimljivo je da se mogu uhvatiti klenovi od čak 2 kilograma i grgeči od 1,5 kilograma, što je za ove dve vrste zaista neverovatno.

Leti se kraj jezera može uočiti veliki broj kamp prikolica i šatora. Jezero osim uživanja u čarima pecanja pružа mogućnosti zа bаvljenje sportovimа nа vodi, а nаjlepša mesta zа kupаnje su delovi kod nekаdаšnjeg selа Mаlа lukаnjа, kamp plaža Buljarice, lokalitet kod Belskog mosta i kamp mesto Padinje.
U sаmom srcu Stаre plаnine, sа pogledom nа Midžor i Bаbin zub, Zavojsko jezero predstаvljа jedаn od nаjvećih turističkih potencijаlа Stаre planine. Njegova lepota, mir i tišina pružaju priliku za beg od svakodnevnog stresa i buke gradskog života. Idealno je za izlet, kampovanje, vožnju bicikla, i planinarenje po okolnim planinskim vhovima.

I nemojte slučajno zaboraviti da ponesete fotoaparat, jer će vam Zavojsko jezero pružiti priliku za snimanje predivnih prirodnih pejzaža i trenutaka koji će vas ostaviti bez daha. 


Datum postavljanja na sajt: 04. 03. 2024 09:58:40