BILJNI SVET ZLATIBORA - LEKOVITI I MEDONOSNI VESNICI PROLEĆA
Mnogi opravdano smatraju da je proleće najlepše godišnje doba, a boravak na Zlatiboru jedan je od najboljih načina da se dožive sve lepote buđenja prirode.

Svakog proleća, i pre nego što trava ozeleni, na "zlatnoj" planini prvi vesnici toplog i sunčanog vremena najavljuju kraj zime. Iako na planinskim odsecima i brdskim stranama još uvek imaupornog snega, sićušni vesnici proleća bude se iz sna. Koji su tonajhrabriji stanovnici zlatiborske flore koji u rano proleće prošaraju livade stotinama hiljada nežnih cvetova i oduševe brojne zaljubljenike u zlatiborsku prirodu?

Kaćun, sićušni cvet bogato obojenih plavo-ljubičastih latica, koji s krajem zime ukrasi padine Zlatibora jedan je omiljenih glasnika proleća. Nastanjuje livade širom planine, raste pod krošnjama stoletnih borova, a može se naći i u listopadnim šumama. Stvara neobično lepe pejžaze koji su inspiracija mnogim fotografima. Osim ljubičastih, cvetovi mogu biti bele, žute ili jarko narandžaste boje, a uporni tragači koji pronađu livadu prošaranu različitim nijansama Kaćuna pravi su srećnici. Iako je od davnina ovdašnjim stanovnicima poznat pod nazivom Kaćun, neki ga nazivaju i prolećni Šafran. Zanimljiv je podatak da je ovaj cvet u prošlosti korišten za bojenje tkanina, a mnogi mu pripisuju i lekovita svojstva.

Omiljeni cvet najmlađih prirodnjaka, Visibaba, u narodu se smatra posebnim simbolom.