NAJLEPŠI, JEDINSTVENI I NAJPOSEĆENIJI VIDIKOVCI STARE PLANINE I OKOLINE PIROTA
Ovi vidikovci su prava mesta gde možete napuniti oči i dušu

Vidikovac KOZIJI KAMEN

Vidikovac Koziji kamen, nalazi se u parku prirode Stara planina, tačnije na putu za selo Rsovci i jedan je od najlepših vidikovaca Srbije. Ukupna dužina staze je 3,5 km u jednom pravcu ili oko 1,5 sata pešačenja. Početak staze kao i čitava dužina, obeležena je putokazima, bez velikih uspona i pogodna je za sve koji vole šetnju. Pogled sa ovog vidikovca je impozantan. Najpre se uočava čitava dužina Zavojskog jezera i selo Pakleštica kao i masiv Stare planine sa Pakleškim vrhom, Vrtibogom, Mramorom, Sirmaničkim vrhom i Belanom. U daljini Babin Zub, Midžor, Bratkova strana i Kopren, čine da uspon na ovaj vidikovac bude nezaboravan. Koziji kamen, dostiže visinu od 1181 metara u svom zapadnom delu i spada među najpoznatije vidikovce Srbije, odakle se meandri Zavojskog jezera jasno uočavaju i izgledaju jedinstveno.



Vidikovac SMILOVICA

Vidikovac Smilovica, udaljen je 16 km od Pirota i 3 km od sela Pokrevenik u čijem ataru se ovaj vidikovac i nalazi. Staza do ovog vidikovca je obeležena, nije zahtevna i pogodna je za sve ljubitelje šetnje i pešačenja. Polazna tačka do vidikovca je selo Pokrevenik, gde postoji i markacija koja ukazuje na dalji pravac kretanja. Već na samom početku staze, nakon prolaska kroz selo i živopisni ambijent Stare planine čine ovu šetnju jedinstvenom. Čitava dužina staze je jasno obeležena putokazima. Vidikovac Smilovica se nalazi na oko 1000m n.v. i na oko 3 km od kraja sela. Na samom vidikovcu postavljeni su mobilijari sa klupama za predah i odmor što ga čini pravim mestom za uživanje. Pogled sa ovog vidikovca na Zavojsko jezero, Babin Zub i Midžor kao i ostali masiv Stare planine, očaraće svakog posetioca. Zbog svoje pristupačnosti i atraktivnosti, u isto vreme, ovaj vidikovac je vrlo posećen.



Vidikovac TUMBA

Vidikovac Tumba nalazi se u ataru sela Temska, od Pirota udaljen 20km. Do vidikovca se dolazi iz sela Temska, tačnije sa puta koji vodi ka selu Topli Do, gde se nakon par kilometara skreće ka Hidroelekrani Temac. Nailazi se na proširenje, gde je dozvoljeno parkiranje i odakle je staza dobro obeležena i vodi do vidikovca. Sa ovog mesta, do krajnje tačke potrebno je oko 45 minuta hoda. Sam početak staze je strmiji i zahtevniji, pa je potreban dodatni oprez. Crvene peščar stene, dolina reke Temštice i HE "Temac", posmatrani sa ovog mesta, posetiocu pružaju jedinstven doživljaj staroplaninske moći prirode.



Vidikovac BASARSKI KAMEN

Basarski kamen je vidikovac na planini Vidlič severoistočno od Pirota. Naziv je dobio po selu Basara i to je ujedno i jedan od pravaca kojim se može stići do vidikovca. Drugi pravac koji vodi do vidikovca je sa obližnjeg, pirotskog izletišta Planinarski dom koji se i preporučuje. Početak staze je neposredno ispred hotela na planinarskom domu odakle postoji i markacija. Za uspon je potrebno oko sat vremena i ne preterano napornog hoda ali uz opreznost na oštro kamenje pri kraju staze. Pogled na Pirot i Pirotsku kotlinu i okolna sela kao i vrhove Vidliča-Crni vrh i Vučje čine atraktivnost ovog vidikovca. Basarski kamen se nalazi na visini od 1376 metara.




Vidikovac ROSOMAČKI VRH

Jedan od vidikovca sa izuzetnim pogledom je vidikovac Rosomački vrh, na visini od 1250 metara. Do ovog vidikovca vodi relativno laka staza, koja je pogodna za pešačenje za sve posetioce. Početak puta ka ovom vidikovcu, nalazi se u pravcu za selo Rosomač od Pirota udaljen 30 km. Na ovom mestu stoji i jasno obeležen putokaz koji ukazuje na pravac kretanja i čitava staza je jasno obeležena. Do vrha je potrebno oko 40 minuta hoda pod konstantnim usponom i dužine je 2,5 km. Tokom uspona posetioci će uživati u pogledu na sela Slavinja, Izatovci i dolinu Rosomačke reke. Na samom Rosomačkom vrhu, ono što stvara snažan utisak i nezaboravan uspon je pogled na venac Stare planine sa najvišim vrhovima VidličGuvanište (1413m) i Slavinjski kamik (1364m), selo Dojkinci, Brlog i Jelovica kao i doline nekoliko reka: Dojkinačke, Rosomačke, Jelovačke i dolinu Visočice. Pogled dalje doseže i do vrha Kom u Bugarskoj (2016m), Kaca kamen (1500m) i vrha Kopren (1963m).




Datum postavljanja na sajt: 16. 03. 2023 10:25:39