JOŠANIČKA BANJA - ZELENA OAZA ZDRAVLJA
Jošanička Banja se nalazi na obroncima Kopaonika u dolini reke Jošanice i njene pritoke Samokovke, na nadmorskoj visini od 550 m.



Okolina banje je bogata zelenilom i šumama u kojima dominira "banjski borjak" koji predstavlja deo prirode posebne vrednosti, naročito za zdravstvene i rekreativne potrebe. Banja je udaljena od Beograda 245 km, a od Kraljeva 74 km.

Istorijski razvoj Jošaničke Banje kao naselja oduvek je bio vezan za termalne izvore. Pretpostavlja se da su sa lekovitim vodama Jošaničke Banje prvi bili upoznati Rimljani, a da su njihovo blagotvorno dejstvo koristili i Turci. Prvo stručno ispitivanje lekovitosti vode poznato je tek 1834. godine. Voda je ispitivana na Bečkom medicinskom univerzitetu, na zahtev kneza Miloša.

Jošanička Banja ima 5 izvora mineralnih voda, koji se ubrajaju među najtoplije u našoj zemlji. Glavni izvor daje 12,7 litara vode u sekundi, temperature 78ºC. Temperatura vode svrstava je u kategoriju hipertermalnih voda, što omogućava njeno korišćenje u balneološke svrhe, za lečenje različitih vrsta reumatizma, stanja posle preloma kostiju, sportskih povreda, arterijske hipertenzije, ginekoloških oboljenja, kožnih bolesti. Banjski kompleks čine banjsko (novo) kupatilo podignuto 1935. godine sa manjim bazenom, 8 manjih hidromasažnih kada i jednom velikom đakuzi kadom, staro kupatilo (hamam) iz XVIII veka, sauna i manji otvoreni bazen. 


Kulturno-istorijsko nasleđe

Osim uživanja u prirodi i blagodetima vode, turisti se mogu upoznati sa istorijom banje, kulturnom ponudom i običajima. Memorijalna soba Milunke Savić otvorena je u oktobru 2020. godine kao deo memorijalnog kompleksa u okviru koga se nalazi spomenik Milunki Savić u prirodnoj veličini. Multimedijalna postavka sačinjena je iz tri segmenta. Centralni deo izložbe je interaktivni mozaik sa brojnim Milunkinim fotografijama iza kojih se kriju autentični filmovi iz Velikog rata. Drugi segment su dva improvizovana vojna rova – srpski i austrougarski koji prikazuju uslove u kojima je Milunka ratovala. Treći deo postavke je izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata, fotografija, dokumenata i naslovnica francuskog dnevnog lista Le Petit Journal. U selu Koprivnica, nedaleko od Jošaničke Banje, nalazi se Milunkina rodna kuća koja je obnovljena 2015. godine. U kući se nalazi etnološka postavka sa predmetima koji datiraju iz vremena kada je Milunka Savić živela u Koprivnici. Do kuće se može doći makadamskim putem, terenskim vozilom ili pešaka (3 km od glavnog puta Biljanovac – Jošanička Banja).




Crkva Uspenja Presvete Bogorodice nalazi se na uzvišenju iznad centra banje, na njenoj južnoj strani. Izgrađena je 1868. godine, po ugledu na mnogo starije okolne manastire. Podignuta je na mestu ranije crkve brvnare. Gradnja crkve započeta je i završena u vreme vladavine Mihaila Obrenovića III. U crkvi se čuvaju dve ikone velike umetničke vrednosti koje su starije od crkve: "Bogorodica sa Hristom" i "Isus Hristos". Crkva je kompletno rekonstruisana tokom 2022. godine.


Staza zdravlja

Jošanička Banja turistima nudi uređenu pešačko biciklističku stazu na kojoj rekreativci ali i sportisti mogu da uživaju i treniraju u skrivenim lepotama i predelima banjskog borja, hladovini šume i čistom vazuhu. Staza ima tri rute - crvenu, narandžastu i zelenu, ukupne dužine 10 km. U blizini Jošaničke Banje nalaze se uređena izletišta "Đorov most" na ulazu u Nacionalni park Kopaonik, 4 km udaljeno od Jošaničke Banje, uz levu obalu reke Samokovke i izletište "Kadijevac", 20 km udaljeno od Jošaničke Banje. Izletišta su veoma posećena tokom vikenda zbog čistog i prijatnog vazduha, posebno u toplim letnjim danima i predstavljaju nezaobilaznu stanicu turista koji posećuju Kopaonik.







Datum postavljanja na sajt: 01. 07. 2023 07:25:11