KELTSKO SELO - NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA U SRBIJI
Istorijski tematski park za decu „Keltsko selo” u Inđiji popunio je prazninu u tom segmentu turističke ponude Srbije

Ovaj jedinstveni tematski turistički kompleks svečano je otvoren 1. jula ove godine i tokom leta privlačio je veliki broj posetilaca. Inspirisan životom Kelta na ovim prostorima, kompleks ima zabavno-edukativni karakter i namenjen je pre svega deci.

Ulaskom u „Keltsko selo” posetioci imaju priliku da zakorače u III vek pre nove ere, u doba kada su Kelti, tačnije njihovo pleme Skordisci, živeli na ovim prostorima. Naime, na teritoriji opštine Inđija materijalni ostaci Kelta pronadjeni su na 78 lokaliteta, od kojih se najvažniji nalaze u Krčedinu i Starom Slankamenu. Pomenuti arheološki lokaliteti prikazani su na mapi opštine Inđija, koja se nalazi na info tabli na ulazu u kompleks. Svakako najznačajniji arheološki pronalazak jeste ostava u Krčedinu u kojoj je pronađeno čak 883 novčića, po kojima je ovaj tip novca u svetskoj istorijskoj literaturi nazvan Krčedinski tip.


Unutar visokom, drvenom ogradom opasanog kompleksa nalazi se nekoliko tipova keltskih kuća, pokrivenih trskom i napravljenih od drveta i blata, koje predstavljaju autentična keltska domaćinstva i zanatske radionice. U jednoj od kuća smešten je mini muzej sa interesantnim eksponatima, baziranim na materijalnim ostacima Kelta na području Srema. On ujedno predstavlja prvi i za sada jedini muzej u Inđiji. Ostale kućice služe kao mesta održavanja različitih radionica, a u jednoj je smeštena i suvenirnica u kojoj se mogu kupiti suveniri sa keltskim motivima. 

Čitav kompleks prožet je stazama koje spajaju različite sadržaje na otvorenom, kao što su svetilište, pojilište sa izvorom vode, amfiteatar u kome publiku zabavlja druid - mađioničar, centralni trg, poligon od slame za male ratnike, poligon za streličarstvo, igralište za decu itd. Posebno atraktivan deo kompleksa je jezero iznad koga se nalazi kafe-bar smešten na platformi. „Keltsko selo” ima i svoje stalne stanovnike - kozice Daru i Maru, koje su za kratko vreme postale omiljene kod dece i baš zato su ilustrovane na suvenirima za najmlađe. 


Posetiocima „Keltskog sela” dobrodošlicu pruža kostimirano osoblje i stručni vodiči koji ih vode kroz muzej i čitavo selo i svojom pričom upotpunjuju celokupan doživljaj. Četiri ključna elementa o kojima je Turistička organizacija opštine Inđija vodila računa prilikom kreiranja sadržaja i programa u „Keltskom selu” su edukacija, kultura, sport i očuvanje prirode. 

Posetioci sela mogu aktivno da učestvuju u brojnim radionicama, kao što su radionice grnčarije, pravljenja keltskog hleba i keltskih kolača, pravljenje keltskih čvorova, pisanje keltskih slova, pustovanje vune, izrada predmeta od pruća, izrada keltskog nakita, pletenje keltskih kikica, muzičke radionice, sportske igre i takmičenja, gađanje lukom i strelom itd. Svakog vikenda u selu je organizovan različit program koji pored radionica obuhvata pozorišne predstave, nastupe mađioničara i muzičke nastupe. Program se redovno objavljuje na sajtu www.keltskoselo.rs kao i na društvenim mrežama fejsbuk i instagram.


Ovaj tematski park nalazi se na pola puta između Beograda i Novog Sada, u sportsko-rekreativnoj zoni Inđije, na ulasku u grad iz pravca Novog Sada. 


Datum postavljanja na sajt: 10. 11. 2021 09:07:45