PRIRODA, GASTRONOMIJA I KULTURA NA JEDNOM MESTU - DOBRO DOŠLI U NOVI SAD
Ako ste se ikada zapitali kako izgleda život u Novom Sadu nakon energičnog jula kada su ulice Novog Sada ispunjene živahnim turistima i posetiocima jednog od najpoznatijih evropskih festivala, odgovor leži u ispijanju koktela na gradskoj plaži tokom dana, šetnjama starim jezgrom grada u večernjim satima i beg u opuštajuće predele Fruške gore tokom vikenda
Beg od gradske vreve


Kada avgustovsko sunce zagreje široke bulevare Novog Sada, fruškogorske šume, livade i proplanci predstavljaju pravo utočište za sve one koji žele da pobegnu od gradske vreve. Brojna izletišta na Fruškoj gori među kojima su Stražilovo, Iriški venac, Zmajevac, Andrevlje, Brankovac, Letenka i brojna druga, vraćaju mir koji svakodnevna gradska gužva i buka mogu da poremete.



Šetnju po srpskom najstarijem nacionalnom parku možete upotpuniti obilaskom nekog od brojnih fruškogorskih manastira ili uživati u pejzažima fruškogorskih jezera poput Bešenovačkog, Borkovačkog, Sotskog i brojnih drugih, koja su skrivena između zelenih brda srpskog Atosa.


Tragom sladokusaca

Nakon duge šetnje zelenim stazama Fruške gore pravi je trenutak da svratite u jednu od najpoznatijih novosadskih poslastičarnica sa kojom ćete krenuti na putovanje kroz vreme kada probate neku od njihovih preukusnih poslastica. Samo u poslastičarnici "Vremeplov" možete da probate čokoladnu novosadsku poslasticu "Mira Banjac" i saznate priču koja stoji iza nje.



U samom centru grada možete se zasladiti i u brojnim drugim poslastičarnicama kao što su Evropa, Ana, Figaro Plus, Šeherezada, Moritz Eis, Ice Lab i brojne druge.


Septembarski zvuci novosadske pesme

Ako planirate dolazak u Novi Sad u septembru, iskoristite poslednje trenutke leta da posetite još neki od brojnih događaja i koncerata koji je za vas pripremio ovogodišnji grad kulture. Tokom septembra vas očekuje jedan od najpoznatijih događaja koji je nastao kao deo projekta "Evropska prestonica kulture", a to je "Kaleidoskop kulture" tokom kog će se i ove godine u periodu od mesec dana održavati najrazličitiji kulturni događaji u Kreativnom distriktu.



Međutim, ne treba zaobići ni tradicionalne događaje kao što je "Festival uličnih svirača", poznat i kao "Gradić fest", koji se više od dve decenije održava na prostoru Novog Sada, ali ni festival "Ukusi Vojvodine" koji okuplja gastronome i ljubitelje vojvođanske kuhinje iz cele Vojvodine, pa i šire.

Ukoliko vas zanima šta još možete raditi u Novom Sadu tokom septembra, predlažemo vam da se upoznate sa delima peštanskog arhitekte Lipota Baumhorna čija dela danas spadaju među najreprezentativniju secesijsku baštinu, da se uputite ka Sremskoj Kamenici i Ledincima i probate neka od najlepših vina Fruške gore ili iskoristite noćno zvezdano nebo i naučite nešto novo o čarima astronomije.


Jesenji dani na ulicama Novog Sada

Trenutak kada oktobar zakuca na vrata znate da je jesen zvanično stigla. Lišće počinje da žuti, zalasci sunca postaju posebniji, a ljudi opušteniji. Za sve one koji požele da posete Novi Sad u ovom periodu, predlažemo vam da pogledate jednu od brojnih predstava Opere ili Baleta Srpskog narodnog pozorišta koja su jedna od najvećih dragocenosti Novog Sada, ili posetite jednu od najznačajnijih kulturnih institucija Novog Sada, Muzej Vojvodine, i upoznajte se sa pričom o rimskim paradnim šlemovima, ali i čitavom istorijom našeg područja.



Da upotpunite svoj boravak u Novom Sadu, uvek možete da otputujete do vinske galaksije, poznate kao Sremski Karlovci ili da uživate u jesenjim bojama u turističkoj oazi Mala Remeta, koju krasi malo iriško selo sa istoimenim manastirom, kao i poznatom vinarijom Deurić koja je osvojila srca šire publike.


Ukoliko želite više informacija o tome kako provesti vreme u Novom Sadu tokom avgusta, septembra i oktobra, posetite na sajt Turističke organizacije Novog Sada i pogledajte predloge koje su za vas pripremili.



Datum postavljanja na sajt: 20. 07. 2022 14:29:56